Pierderile anuale cauzate de comercializarea produselor contrafacute se ridica la miliarde de dolari, a declarat Dan Docan, directorul general al Companiei Nationale "Imprimeria Nationala" - SA. Conform acestuia, rata de crestere anuala a numarului d
Pierderile anuale cauzate de comercializarea produselor contrafacute se ridica la miliarde de dolari, a declarat Dan Docan, directorul general al Companiei Nationale "Imprimeria Nationala" - SA. Conform acestuia, rata de crestere anuala a numarului de bunuri contrafacute si piratate confiscate la granitele tarilor membre ale Uniunii Europene a ajuns la 300% in cazul contrafacerilor. Estimarile pe anul trecut arata ca circa opt la suta din cifra mondiala de afaceri implica bauturi contrafacute, economia europeana pierzand in fiecare an 450 de milioane de dolari din cauza pietei negre. In anul care a trecut, vamesii au confiscat la granitele UE aproximativ 95 de milioane de bunuri contrafacute si piratate, 42 de milioane reprezentand marfuri destinate consumului in serie (foarfece, lame de ras, baterii pentru mobile, sampoane, detergenti, piese auto, pasta de dinti, ustensile de bucatarie, parfumuri, cosmetice s.a.). Produsele alimentare, bauturile alcoolice si medicamentele au fost contrafacute intr-o cantitate de patru la suta. De asemenea, in jur de 40 de milioane de bunuri pirat sunt reprezentate de CD-uri, DVD-uri, jocuri pe calculator si filme. Programele pirat de calculator care au fost descarcate de pe Internet au fost o afacere cifrata la 11 miliarde de dolari numai in anul 2000, trendul fiind unul ascendent. In ceea ce priveste falsurile produselor de lux, acestea reprezinta doar unu la suta din marfurile contrafacute oprite anul trecut in spatiul UE.
Pentru evitarea contrafacerilor si stoparea evaziunii fiscale CNIN - un membru marcant al ARCC - are importante proiecte de viitor dintre care se remarca producerea de marcaje secretizate destinate de a fi aplicate pe echipamente, subansamble si piese, securizarea si urmarirea modului de distributie a produselor agro-chimice, a insecticidelor si pesticidelor, un sistem de carduri pentru elevi si studenti, pensionari si personal militar, securizarea produselor de larg consum, a alimentelor si produselor cosmetice, a documentelor vamale, aplicarea hologramelor pe CD-uri si altele. Incepand cu anul 2002, conducerea CNIN a adoptat o strategie aparte pentru a se implica activ in viata economica si sociala a cetatii. In primul rand, a urmarit securizarea formularelor si documentelor cu regim special precum si a hartiilor de valoare, astfel incat acestea sa nu mai poata fi falsificate sau contrafacute.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.