Observatorii Coalitiei civice pentru alegeri libere si corecte (Coalitia-2005) au semnalat cateva nereguli frecvente in timpul scrutinului de ieri din Republica Moldova, printre care lipsa numarului si seriei actelor de identitate ale persoanelor ins
Observatorii Coalitiei civice pentru alegeri libere si corecte (Coalitia-2005) au semnalat cateva nereguli frecvente in timpul scrutinului de ieri din Republica Moldova, printre care lipsa numarului si seriei actelor de identitate ale persoanelor inscrise pe listele de vot, se arata intr-un comunicat sosit la redactie.
Potrivit raportului preliminar al Coalitiei-2005, in mai multe sectii de votare in listele electorale nu apare seria si numarul actelor de identitate ale alegatorilor. Totodata, in regiunea transnistreana, la postul de radio "Pridnestrovie", la ora 08.00, a fost difuzat un apel prin care populatia a fost chemata la vot, fiind desfasurata si agitatie electorala in favoarea liderului Blocului "Moldova Democrata", Serafim Urechean, si impotriva liderului Partidului Popular Crestin Democrat, Iurie Rosca si a Partidului Comunistilor, Vladimir Voronin, acestia fiind calificati "coalitia Rosca-Voronin".
Potrivit raportului, in orasul Taraclia se comercializau bauturi alcoolice in sectiile de votare. Tot in Taraclia, la una din sectii, observatorul din partea PCRM avea imprimat pe fular secera si ciocanul - sigla electorala a PCRM. La Comrat, pe langa faptul ca in listele electorale nu erau incluse datele complete ale alegatorilor, urna de vot este de culoare rosie, culoarea electorala a PCRM.
La sectiile de votare din satul Pirita, din stanga Nistrului, la intrare se afla un politist dotat cu arma si doi membri ai garzii nationale. In satul Coscodeni, raionul Singerei, multe persoane nu se regaseau in listele electorale, stampila nu era in cabina, ci la o persoana din biroul electoral care o inmana de fiecare data alegatorilor, iar un reprezentant PCRM face agitatie electorala in hol. Raportul a fost facut public pe baza monitorizarii procesului de votare de catre cei peste 2.200 de observatori ai Coalitiei-2005. Si Asociatia Pro Democratia din Romania, organizatie neguvernamentala care monitorizeaza scrutinul din Moldova, a remarcat mai multe incalcari electorale. Cele mai dese nereguli sunt legate de lipsa stampilei pe actul de identitate, la iesirea de la urne a alegatorilor, ceea ce poate duce la un vot multiplu, iar in sectiile de votare din mediul rural, unde se inregistreaza o prezenta ridicata la urne, nu se asigura corectitudinea votului, nu mai exista, practic, secretul votului, a indicat Cristian Parvulescu. In cele noua sectii de votare speciale deschise pentru cetatenii moldoveni care locuiesc in regiunea transnistreana - doua pe malul stang si sapte pe malul drept al Nistrului - se inregistreaza o prezenta ridicata la urne, sectiile de votare fiind pline la orele amiezii, potrivit presedintelui Pro Democratia. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.