Pana ieri seara la Sectia de Votare A/13 amenajata in incinta Ambasadei Republicii Moldova din Bucuresti, in cadrul alegerilor parlamentare din tara vecina, au votat doar 2.200 de persoane. Secretarul Biroului Electoral al sectiei, Ion Mazur a preciz
Pana ieri seara la Sectia de Votare A/13 amenajata in incinta Ambasadei Republicii Moldova din Bucuresti, in cadrul alegerilor parlamentare din tara vecina, au votat doar 2.200 de persoane. Secretarul Biroului Electoral al sectiei, Ion Mazur a precizat ca procesul electoral s-a desfasurat "intr-un ritm normal" si nu s-au inregistrat nici un fel de incidente. Singura problema a aparut, potrivit lui Mazur, in cazul catorva studenti carora nu li s-a permis sa voteze, pentru ca nu aveau pasaport, ci doar buletinul din Republica Moldova.
Ion Mazur a mai spus ca, pe teritoriul Romaniei, la sectia consulara a Republicii Moldova sunt inregistrate 64 de persoane cu drept de vot, carora li se adauga 6.158 de studenti, elevi si doctoranzi care studiaza in Romania si au drept de vot, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii. El a spus insa ca sunt asteptati si alti cetateni care nu se afla in evidenta Ambasadei.
Numerosi tineri moldoveni aflati la studii in Galati, Cluj, Timisoara, Iasi, Suceava au sosit duminica dimineata la Bucuresti pentru a-si exercita dreptul de vot, beneficiind de transport gratuit asigurat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.
La ora 07:00 dimineata, la sectia de votare, deschisa pe langa Ambasada Republicii Moldova la Bucuresti, asteptau deja 400 persoane. In cadrul sectiei au fost amplasate doar trei cabine si o singura urna de vot. Oamenii isi dadeau seama ca nu vor reusi sa voteze, deoarece la o sectie de votare pot veni sa voteze maximum 3 mii persoane, in timp ce, pe teritoriul Romaniei, sunt peste 45 mii de cetateni moldoveni cu drept de vot. In cursul dupa-amiezii de ieri, basarabenii care asteptau sa voteze au inceput sa scandeze "Noi de-aicea nu plecam, avem dreptul sa votam!".
La ora pranzului aproape o mie de cetateni moldoveni asteptau in fata Ambasadei Republicii Moldova la Bucuresti, sa-si exercite dreptul de vot. Presedintele Comisiei, Goncerenco, a afirmat ca dupa ora 21.00 nu va mai permite accesul nici unei persoane in sectia de votare. "Vom respecta legea si vom inchide la ora stabilita. Vom incerca sa permitem accesul cit mai multor cetateni, pina la 21.00, dar peste aceasta ora nu se va mai putea vota", a precizat Goncerenco. Afirmatiile presedintelui Comisiei de votare i-au nemultumit pe studentii moldoveni care asteptau de cateva ore, in fata Ambasadei, pentru a vota. "Daca nu vom putea vota toti cei care suntem aici, pana la ora 21.00, vom cere prelungirea termenului. In cazul in care ni se va refuza aceasta solicitare, vom declara oficial ca nu recunoastem rezultatul scrutinului si vom lua in considerare organizarea unor proteste chiar in fata Ambasadei", a declarat Nicolae Federiuc, presedintele Organizatiei Studentilor Basarabeni din Romania. (George DAMIAN)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.