Braconajul continua sa reprezinte o mare problema pentru pescarii sportivi. Practic, acestia nu mai au loc de "banditii baltilor" pentru a practica nevinovatul lor hobby. Exemple putem da, nu cu sutele, ci cu sutele de mii. Iata, de pilda, cateva caz

Braconajul continua sa reprezinte o mare problema pentru pescarii sportivi. Practic, acestia nu mai au loc de "banditii baltilor" pentru a practica nevinovatul lor hobby. Exemple putem da, nu cu sutele, ci cu sutele de mii. Iata, de pilda, cateva cazuri recente.
Vanatorii si pescarii sportivi din Bistrita-Nasaud s-au intalnit, la finele lunii trecute, la traditionala adunare generala a asociatiei din care fac parte. La intalnirea anuala au venit peste 70 de membri cotizanti. Adunarea generala a Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Bistrita-Nasaud a debutat cu raportul Consiliului Asociatiei, privind activitatea desfasurata pe parcursul lui 2004, prezentarea documentului revenindu-i directorului AJVPS, Valer Negrusa. Acesta a inceput prin a reaminti celor din sala despre recunoasterea de catre Consiliul National al Fondului Piscicol a valabilitatii contractelor de folosinta piscicola incheiate pentru apele colinare si de ses. Contractele au fost prelungite pana in 2007. Negrusa a continuat prin a sublinia masurile luate pentru combaterea braconajului pe fondurile de vanatoare si a braconajului piscicol in apele aflate in administratia AJVPS. Cei prezenti au subliniat faptul ca o cauza a proliferarii braconajului este lipsa de masura si cultura vanatoreasca a unora dintre proaspat promovatii vanatori, care aplica legi inventate de ei ca sa ajunga unde au ajuns din punct de vedere material. In schimb, amenajarile si instalatiile pe toate fondurile de vanatoare au fost intretinute si reinnoite, astfel incat, in urma controalelor celor de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Cinegetic Bistrita, la majoritatea dintre acestea nu au fost semnalate nereguli.

Braconaj la cote industriale

Dupa prezentarea bilantului pe 2004 si a raportului Comisiei de cenzori, vanatorii si pescarii prezenti si-au spus ofurile.
Daca vanatorii nu au ridicat prea multe probleme, nu acelasi lucru se poate spune insa despre pescari. Acestia au sustinut ca in judet se braconeaza la cote industriale. Ei au vorbit chiar de existenta unor zone istorice de braconaj, unde localnicii au barci si instrumentele necesare pescuitului in propriile gospodarii. Alte probleme semnalate de pescari s-au referit la spatiile de pescuit, la felul in care paznicii de vanatoare isi fac meseria.
Unii au fost acuzati, printre altele, de luare de mita, pescuirea fara permise chiar si in randul colegilor de breasla, nerespectarea perioadei de prohibitie si modul in care s-a facut repopularea anul trecut in apele de munte.
Pentru solutionarea problemelor, pescarii au propus, in privinta controalelor, o colaborare cu Jandarmeria. Pe de alta parte, s-a observat ca in cadrul AJVPS exista o problema de comunicare sau poate prea multa delasare din partea unora. Aceasta se poate intelege din faptul ca pescarii prezenti nu-i cunosteau pe cei 11 colegi de-ai lor care sunt membri in Consiliul de Administratie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.