Aprecierea cursului de schimb si-a facut deja simtit efectul de triere a firmelor necompetitive, insa BNR
nu are ca obiectiv restructurarea economiei, iar banca centrala nu face "calcule sadice" privind nivelul de suportabilitate al unor firm

Aprecierea cursului de schimb si-a facut deja simtit efectul de triere a firmelor necompetitive, insa BNR
nu are ca obiectiv restructurarea economiei, iar banca centrala nu face "calcule sadice" privind nivelul de suportabilitate al unor firme, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.
"Suntem constienti de ceea ce se intampla. Trebuie insa stiut ca la BNR nu exista cinism si cunoastem ca stabilizarea cursului la un anumit nivel va avea efecte diferite. Din punctul de vedere al restructurarii, este adevarat ca reforma din piata valutara poate fi mai tare decat oricare alta reforma", a recunoscut Isarescu, aflat in fata parlamentarilor din comisiile de buget, finante si banci din Senat si Camera Deputatilor.
Isarescu a mai spus ca, la momentul stabilizarii cursului la un anumit nivel, va exista o dezbatere publica mai aprinsa decat cea actuala. Referindu-se la cererile exportatorilor privind demisia conducerii BNR, Isarescu a spus ca banca centrala nu are solutii pentru problemele lor si nici nu intra in atributiile BNR.

"Nu suntem banca de export-import"

"Nu suntem banca de export-import. Nu vreau sa vorbesc despre perioada in care BNR a subventionat castigurile exportatorilor, pentru ca as readuce discutia la nivelul neprofesionist si pentru ca trebuie sa privim spre viitor. Nu intelegeti ca daca nu facem acest pas de liberalizare, chiar periclitam momentul aderarii la Uniunea Europeana?", a aratat guvernatorul BNR.
Oficialul bancii centrale a aratat ca in ultimii 15 ani nici o strategie a BNR nu a fost rupta de economia reala si ca obiectivele de politica monetara au in vedere costurile sociale si suportabilitatea unor tinte. In privinta inflatiei, BNR putea sa fixeze un obiectiv de 6% sau chiar mai jos, insa a fost prudenta tocmai pentru a evita efecte nedorite in piata.Isarescu le-a mai spus parlamentarilor ca Romania va inregistra si in acest an crestere economica si dezinflatie.

Somajul va creste

"Singurii indicatori care vor arata mai altfel vor fi deficitul de cont curent si somajul structural", a explicat Isarescu.
Reprezentantul BNR crede ca investitiile straine vor avea anvergura necesara pentru a crea locuri de munca in compensatie pentru cele pierdute in procesul de restructurare, dar somajul va creste din cauza rigiditatii economiei romanesti.
El a explicat ca BNR nu a putut trece la o flotare mai ampla a cursului inainte de a avea certitudinea ca intrarile de capital au devenit permanente si nu sunt evolutii conjuncturale.
Exportatorii au fost
"intarcati" prea tarziu
Mugur Isarescu a tinut sa raspunda exportatorilor care au intrebat de ce BNR a ales luna noiembrie 2004.
"Dupa aceasta intrebare incep sa regret ca n-am facut-o mai devreme si sa le spun exportatorilor ca i-am intarcat prea tarziu. Daca intarcarea era mai timpurie, probabil nu mai aparea un asemenea zgomot", a afirmat guvernatorul BNR. Totodata, Isarescu apreciaza ca in acest moment s-a trecut si la "intarcarea" bancilor comerciale, care trebuie sa invete sa lucreze cu firmele si cu economia reala.
Isarescu a apreciat ca situatia actuala a Romaniei "nu este deloc rea", iar singura problema e ca economia reala sa fie pregatita.
"Daca reusesc sa treaca peste aceste obstacole, firmele si exportatorii vor actiona intr-o piata in care capitalul nu va mai fi o penurie", a adaugat reprezentantul bancii centrale.

Din nou Greenspan

La finalul discursului, Isarescu a facut o apreciere mai transanta aratand ca "intrarile de capital vor fi un mare maturator pentru firmele nepregatite". In acelasi timp, guvernatorul BNR a spus ca simte din nou nevoia sa-l citeze pe Alan Greenspan (seful Rezervei Federale a SUA): "Suntem atenti sa nu lasam o dara de victime". Parlamentarii prezenti la discutii au asigurat conducerea BNR de sustinerea lor si au indemnat banca centrala sa continue actuala politica monetara, care va contribui la reforma structurala a economiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.