E atat de indragostit de mare, incat e gata sa petreaca un an intreg navigand pe nesfarsitele intinderi albastre. El singur, intr-o ambarcatiune cu vele. Sorin Drugan are ambitia de a deveni primul roman care a facut inconjurul lumii pe apa. in luna

E atat de indragostit de mare, incat e gata sa petreaca un an intreg navigand pe nesfarsitele intinderi albastre. El singur, intr-o ambarcatiune cu vele. Sorin Drugan are ambitia de a deveni primul roman care a facut inconjurul lumii pe apa. in luna septembrie vrea sa plece intr-o expeditie care va dura un an si in care va strabate 28.000 de mile marine intr-o barca fara motor. si surprizele nu se opresc aici: in tot acest timp, el nu va face nici o escala. Nici ideea de a pleca in expeditie si nici dragostea pentru mare nu s-au nascut peste noapte. "Eram student la Facultatea de electronica si faceam canotaj la orele de sport pe Lacul Tei din Bucuresti. M-am apucat tot atunci si de yahting de croaziera si mi-am dat rapid seama ca asta e marea mea pasiune", marturiseste, Sorin Drugan (50 ani).
Nu s-a inselat. Din 1978 si pana acum se poate lauda ca a "batut" marile cum putini au facut-o. si-a dat toate examenele de certificare in domeniu, pentru conducerea ambarcatiunilor. Puse cap la cap, croazierele pe care le-a facut in tot acest timp inseamna doi ani petrecuti numai pe mare si peste 12.000 de mile marine strabatute (adica circa 22.000 de kilometri).

A traversat singur Marea Neagra

Anul trecut a "bifat" chiar o premiera. Este primul roman care a traversat Marea Neagra singur, in ambarcatiunea sa cu vele, pe care a "botezat-o" Aiax. in 2004, de altfel, a stat mai mult pe mare decat pe uscat, strabatand peste 4.000 de mile in toate cele patru croaziere in care s-a aventurat. "Aproape ca nu-mi mai gasesc locul pe uscat. Marea face din tine un om complet. Te invata sa fii indemanatic, sa-ti pastrezi forma fizica, sa prevezi situatiile viitoare, sa iei rapid decizii si sa inveti din experientele prin care ai trecut", explica el.
Sorin Drugan nu se simte insa implinit pana nu-si vede visul cu ochii. Visul de a face ocolul Pamantului cu barca. Ar fi primul roman care ar incerca asa ceva. "Eu am estimat ca voi petrece un an pe mare in expeditia "Circumterra 2005". Vreau sa plec in septembrie, pentru ca astfel prind vreme "buna" in toate locurile prin care trec. Ambarcatiunea cu care voi pleca este a unui prieten si a construit-o special. Daca are un nume? Deocamdata ii spunem "Miruna". Dar e provizoriu", spune el.
Dupa socotelile sale, toata "aventura" ar costa in jur de 100.000 de euro, bani pe care spera sa-i obtina din finantari si sponsorizari. Cea mai scumpa este aparatura cu care trebuie dotata barca: GPS (pentru pozitia ambarcatiunii), un telefon special prin satelit (pentru comunicatii) si pilot automat. Cu ce provizii trebuie sa se pregateasca pentru an intreg de stat pe mare?
"Voi avea nevoie cam de o tona si jumatate de apa de baut, inca vreo 700 de litri de apa pentru spalat, vreo 360 de kilograme de conserve. Voi mai lua faina, pentru ca imi fac singur paine sau turte, pe barca, si grau, pe care il pun la incoltit". Multi s-ar putea intreba de ce nu e, de exemplu, pestele mancarea de baza. "Nu prea imi place sa pescuiesc", marturiseste Drugan. Trebuie sa se gandeasca foarte atent la cantitatea de provizii, pentru ca nu va face nici o escala. "Singura oprire va fi in portul Las Palmas (Gran Canaria). Acolo voi si sigila motorul, pentru ca asa cer regulile acestui gen de expeditie".
Miliardarul american Steve Fossett a decolat in ceea ce ar putea deveni cel mai lung zbor (80 de ore) fara escala din istorie. Avionul ultrausor de o conceptie revolutionara GlobalFlyer Virgin Atlantic a decolat din Salina, statul Kansas. Steve Fossett este deja detinatorul mai multor recorduri mondiale in acest domeniu. Daca ii va reusi si aceasta noua incercare, Fossett va deveni la varsta de 60 de ani primul om care a zburat in jurul Pamantului singur, fara escala si fara sa realimenteze aparatul de zbor. Pentru ca recordul sau sa fie omologat de catre Federatia Aeronautica Internationala, Fossett trebuie sa aterizeze pe acelasi aeroport de pe care a decolat, sa treaca pe toate meridianele planetei si sa parcurga cel putin 36.787,559 kilometri, distanta care reprezinta lungimea Tropicului Racului.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.