Conform noului Raport pe 2004 al Departamentului de Stat al SUA, referitor la drepturile omului, Guvernul roman respecta, in general, prevederile constitutionale privind libertatea de exprimare si libertatea presei, insa exista unele interdictii lega
Conform noului Raport pe 2004 al Departamentului de Stat al SUA, referitor la drepturile omului, Guvernul roman respecta, in general, prevederile constitutionale privind libertatea de exprimare si libertatea presei, insa exista unele interdictii legale referitoare la "defaimarea tarii" si la "ofensa adusa autoritatii". Aceste interdictii limiteaza drepturile jurnalistilor, considera autorii raportului.
Radioul si televiziunea publice si-au mentinut, in 2004, regulile interne, interzicand ziaristilor sa faca referire la cenzura si presiunile politice la care sunt supusi, sustine raportul. Potrivit documentului, Justitia din Romania nu a inregistrat progrese semnificative in ceea ce priveste anchetele referitoare la cazurile de violenta impotriva ziaristilor, iar acestia au continuat sa fie condamnati de tribunale pentru articolele publicate. Ziaristii pot, in principiu, sa critice autoritatile guvernamentale si pe responsabilii de la cel mai inalt nivel, insa au existat numeroase cazuri in care autoritatile locale au recurs la amenintari impotriva ziaristilor in loc sa raspunda problemelor semnalate de acestia, remarca autorii raportului.
Atat presa tiparita, cat si cea electronica au datorii substantiale la stat, iar agentiile de monitorizare considera ca perspectiva unor audituri guvernamentale si actiunile punitive destinate colectarii taxelor restante au limitat prezentarea aspectelor negative privind principalii responsabili guvernamentali.Potrivit autorilor raportului, grupurile de monitorizare si-au exprimat temerea ca Guvernul ar fi putut exercita presiuni asupra presei prin intermediul publicitatii platite de companiile de stat. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.