Reticenta directorului SRI Radu Timofte fata de predarea arhivei fostei Securitati a fost evidenta de-a lungul mandatului sau. Daca fostul presedinte Ion Iliescu a fost intotdeauna pe aceeasi lungime de unda cu Timofte, venirea lui Traian Basescu la
Reticenta directorului SRI Radu Timofte fata de predarea arhivei fostei Securitati a fost evidenta de-a lungul mandatului sau. Daca fostul presedinte Ion Iliescu a fost intotdeauna pe aceeasi lungime de unda cu Timofte, venirea lui Traian Basescu la Cotroceni a schimbat lucrurile. Basescu a avut propuneri concrete privind transferarea arhivei fostei Securitati de la SRI la CNSAS, care s-au izbit de refuzul mai ferm sau mai voalat al lui Timofte. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis luni, in prima sa sedinta, predarea a 12 km de dosare catre CNSAS, in pofida opozitiei insitente a directorului SRI, care n-a fost de acord cu acest demers pana in ultima clipa. Chiar daca membrii Colegiului CNSAS sunt aproape convinsi ca in cei 12 km de dosare nu vor gasi nimic, dupa cum stie si presedintele Basescu, Timofte tot n-a fost convins ca acest lucru trebuie sa se intample.
Seful SRI sustinea, intr-o scrisoare adresata, la mijlocul lunii ianuarie, presedintelui CNSAS, Gheorghe Onisoru, ca solutia "sigiliului dublu" pentru accesul imediat la dosarele Securitatii, solicitata de Colegiu la propunerea presedintelui Traian Basescu, contravenea flagrant legislatiei in vigoare. Colegiul CNSAS ii solicitase directorului SRI sa aplice imediat solutia avansata de seful statului, ce presupunea ca, de fiecare data cand CNSAS avea nevoie de acces la arhiva, sa fie prezent si un reprezentant SRI, astfel incat dosarele de siguranta nationala sa nu fie accesate de CNSAS.
Cadrele SRI, incurcate de CNSAS
Seful SRI declara raspicat ca solutia aplicarii "sigiliului dublu" nu ia in considerare obligatiile legale de aparare a sigurantei nationale care revin SRI, prin legea de organizare si prin legea sigurantei nationale. Prin aplicarea solutiei respective, reprezentantii CNSAS ar cunoaste "orice demers operativ" al SRI de consultare a dosarelor din perioada 1948-1989 referitoare la antiterorism, contraspionaj economic, extremism, ceea ce ar "contraveni flagrant" legilor, pretindea Radu Timofte. El mai mentiona, atunci, ca "activitatea zilnica" a cadrelor SRI care gestioneaza documentele, conform legii arhivelor si ordinelor interne, ar fi fost afectata. Radu Timofte mai scria in scrisoarea catre presedintele CNSAS ca SRI va aplica in continuare legea accesului "pana la eventuala modificare a acesteia" si isi va indeplini obligatiile legale de securitate nationala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.