Niciodata n-a fost folosit termenul de "societate civila" mai mult decat in faza prin care trece omenirea in prezent. Ceea ce multi si-au inchipuit pana cu 20 de ani in urma ca se va intampla la finele razboiului rece, prin transformarea lui in unul
Niciodata n-a fost folosit termenul de "societate civila" mai mult decat in faza prin care trece omenirea in prezent. Ceea ce multi si-au inchipuit pana cu 20 de ani in urma ca se va intampla la finele razboiului rece, prin transformarea lui in unul de tip clasic, cald - s-a produs surprinzator de pasnic cu 15 ani in urma. Termenul de "revolutie de catifea", folosit pentru descrierea fenomenului in Cehoslovacia, a proliferat intr-o familie terminologica ("revolutia trandafirului" in Georgia in 2003, revolutia pasnica recenta din Ucraina denumita "portocalie")... Altele urmeaza dupa cum se pare. Cine sta in spatele lor? o forta colosala si imponderabila - societatea civila. Armele ei? sistemul de valori - neo-liberale - care a recucerit lumea si influenta extraordinara a mediilor produse de revolutia comunicatiilor. La romani, din decembrie 1989, a fost in mare masura un produs al televiziunii. In alte parti ale lumii, proteste in masa sunt insa declansate de un concert de muzica rock. O intreaga literatura descrie rasturnarile pasnice si tranzitia la democratie operata de societatea civila. Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, deplangea recent ca, in Romania, societatea civila nu se situeaza la stanga, din punct de vedere politic; cu o luna in urma, fostul premier, Adrian Nastase, exprima acelasi regret. Domnul Iliescu facea sociologie fara sa stie, cand vorbea, la 9 februarie, la sedinta Biroului Executiv Central al PSD - cu necaz, trebuie spus - de o "societatea civila artificiala", prin care un grup de intelectuali, la dreapta spectrului politic, reclama un acces privilegiat la parghiile de decizie ale statului; in continuare, domnul Iliescu acuza aceasta "societate civila", orientata altfel decat dansul din punct de vedere politic, ca urmareste sa capete un drept de veto chiar in partidele politice - vizat fiind, desigur, PSD.
Intr-un sens, framantarile din PSD reflecta tocmai patrunderea in partid a societatii civile.
Un fenomen similar prezinta viata politica din Republica Moldova, in prezent, in ajunul alegerilor parlamentare. Criza de identitate prin care trec partidele din aceasta tara, inclusiv, se pare, si cel zis "al comunistilor", se datoreaza aceluiasi fenomen de patrundere a societatii civile; nu-i vorba de o incalcare a democratiei ci, dimpotriva, de o separare a apelor, societatea civila jucand rolul de aglutinant - desigur, ca urmare a constatarii ca istoria nu poate merge inapoi.
Expuse revolutiilor cauzate de societatea civila sunt doar acele societati care franeaza tranzitia la libertate - este ceea ce oamenii politici trebuie sa stie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.