O serie de documente din Arhivele Nationale britanice, pana acum confidentiale, releva faptul ca proprietarul cotidianului Daily Mail l-a felicitat printr-o scrisoare pe Adolf Hitler pentru anexarea Cehoslovaciei si l-a sfatuit sa isi incununeze "tri
O serie de documente din Arhivele Nationale britanice, pana acum confidentiale, releva faptul ca proprietarul cotidianului Daily Mail l-a felicitat printr-o scrisoare pe Adolf Hitler pentru anexarea Cehoslovaciei si l-a sfatuit sa isi incununeze "triumful" cu o cucerire a Romaniei, relateaza cotidianul britanic The Telegraph.
Primul Lord Rothermere, patron al Associated Newspapers - strabunicul acutalului proprietar al ziarului Daily Mail - a facut aceste remarci intr-o scrisoare care a fost interceptata de catre serviciile secrete, in timp ce supravegheau un britanic suspectat ca e agent german.
Cu toate acestea MI5 a ezitat sa ia masuri impotriva baronului presei de atunci, care era cunoscut pentru simpatia sa declarata fata de nazisti.
Preferintele politice ale lui Rothermere au iesit la lumina in anul 1939, in cadrul unei anchete care viza activitatea printesei Stephanie von Hohenlohe (apropiata a magnatului de presa) care era si spioana a Germaniei. Fiica unui dentist vienez de origine evreiasca, aceasta, prin casatorie, a intrat in aristocratia imperiului austro-ungar si, desi a divortat, a continuat sa frecventeze cele mai exclusiviste cereri ale societatii londoneze.
Prietenii apropiati ai acesteia erau Lady Asquith (sotia fostului prim-ministru liberal), Lady Snowden (sotia cancelarului laburist al ministrului de Finante) si Lady Londonderry.
Conexiunile acesteia i-au atras, in scurt timp admiratia lui Hitler, Himmler si Von Ribbentrop, care era ambasadorul Germaniei in Londra.
In anul 1933, anul in care Hitler a ajuns la putere, MI6 a detinut un raport in care se afirma ca serviciile secrete franceze au descoperit o serie de documente in apartamentul printesei din Paris in care i se ordona acesteia sa-l convinga pe Rothermere sa declanseze o campanie de presa in care sa se ceara returnarea teritoriilor cedate de Germania Poloniei, la sfarsitul primului razboi mondial.
300.000 de lire pentru lobby
Printesei Stephanie von Hohenlohe i se promisese ca daca reuseste sa-l convinga pe Rothermere, va primi 300.000 de lire sterline - echivalentul a 13 milioane de lire sterline astazi.
Pe de alta parte, magnatul de presa o platea pe printesa cu 5000 de lire steline (echivalentul a 200.000 de lire sterline astazi) pe an - pentru a actiona ca emisar al sau in Europa.
In anul 1938, serviciile secrete MI6 au inceput sa devina din ce in ce mai ingrijorate de activitatile suspecte ale printesei.
Intr-un raport al acestora se scria ca "aceasta este convocata des de catre Fuhrer, care ii apreciaza inteligenta si sfaturile. Credem ca este singura femeie care poate exercita o influenta asupra lui Hitler".
Insa tocmai in aceasta perioada relatiile dintre printesa si Rothermere s-au deteriorat semnificativ.
Magnatul i-a taiat acesteia onorariul si in decembrie 1938 printesa l-a dat in judecata pentru nerespectarea contractului semnat intre ei.
In martie 1939 ofiterul de control al pasapoartelor de la MI6 l-a interceptat la Victoria Station pe avocatul ungur al printesei, Erno Wittman.
Acesta avea asupra sa o serie de corespondente care aveau legatura cu cazul pe care ii preluase, inclusiv o scrisoare de la Rothermere catre Guvernul german, pe care Berlinul i-o daduse avocatului pentru a-l ajuta in cazul printesei.
Ofiterul MI6 a scris in raportul sau ca "am gasit documente uluitoare; se pare ca sunt copii ale unor acte si scrisori care s-au schimbat intre Lord Rothermere, Lady Snowden, printesa Stephanie, Hitler si altii. In mare, scrisorile se refera la o posibila rastunare a puterii in Ungaria, precum si la alte misiuni ale printesei. Am decis sa ofer MI5 posibilitatea de a studia aceste dovezi extraordinare".
Astfel, detaliile corespondentei lui Rothermere au circulat intre serviciile secrete, care au mentionat si existenta unei scrisori "indiscrete", foarte compromitatoare, in care acesta "il felicita pe Fuhrer pentru intrarea in Praga". In aceeasi scrisoare, magnatul de presa il sfatuia pe Hitler sa grabeasca invazia Romaniei.
La trei saptamani dupa ce Marea Britanie i-a declarat razboi Germaniei, avocatii magnatului de presa au incercat sa opreasca procesul acestuia, informand ministerul de Interne ca actiunile printesei nu a fost conforme cu interesele nationale. Ca raspuns, Ministerul de Interne a refuzat sa intervina in acest caz care a ajuns in fata judecatorilor in noiembrie 1939. Cu toate acestea, in cadrul procesului nu a fost amintit continutul extrem de compromitator al scrisorilor, si acesta s-a finalizat fara nici o condamnare a lui Rothermere.
Printesa a fugit in America, unde, ulterior, a fost arestata pentru violarea conditiilor de primire a vizei de intrare in tara. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.