Reprezentantii comerciantilor, obligati incepand de ieri sa afiseze preturile atat in lei vechi, cat si in lei noi in cadrul primei etape a denominarii monedei nationale, spun ca s-au confruntat in ultimele saptamani cu o serie de probleme. Afisarea
Reprezentantii comerciantilor, obligati incepand de ieri sa afiseze preturile atat in lei vechi, cat si in lei noi in cadrul primei etape a denominarii monedei nationale, spun ca s-au confruntat in ultimele saptamani cu o serie de probleme. Afisarea preturilor in lei noi se face cu doua zecimale, iar cele doua variante vor aparea pe aceeasi eticheta. Aceasta operatiune presupune ca soft-urile utilizate la citirea etichetelor vor necesita o serie de adaptari, casele de marcat vor trebui la randul lor modificate, iar toti angajatii vor fi nevoiti sa faca socotelile de doua ori mai repede. Desi legea cuprinde date exacte in privinta rotunjirii, reprezentantii companiilor de retail se feresc sa vorbeasca despre evolutia preturilor dupa aceste schimbari, sustinand in plus ca vanzarile nu vor fi afectate in nici un fel. "Preturile nu vor fi rotunjite", a declarat pentru Mediafax Corina Teslaru, reprezentant al departamentului de marketing al Selgros Romania, care adauga ca incasarile companiei nu vor fi influentate.
Potrivit Ministerului Finantelor Publice, sumele exprimate in leul vechi vor fi rotunjite la nivelul sutelor, apoi impartite la 10.000. Astfel, pentru suma de 274.532 de lei vechi, rotunjirea se va face in minus, la 274.500 de lei, iar dupa impartire va rezulta suma de 27,45 lei noi. In schimb, pentru 274.751 de lei vechi rotunjirea se va face in plus, la 274.800, rezultand 27,48 lei noi. Andreea Mihai, director de marketing la Carrefour Romania, sustine ca impactul denominarii va fi unul pozitiv, "noile cifre fiind mai simplu de retinut, de comparat". "Vanzarile vor ramane similare", mai spune Mihai, citata de Mediafax. In magazinele Metro Cash & Carry lucrurile sunt si mai complicate, pentru ca la unele articole este necesara afisarea a opt preturi - pe colet si unitar, net si brut - in cele doua variante de moneda.
Comerciantii deruleaza programe de informare a clientilor in cadrul magazinelor si si-au pregatit angajatii pentru a lucra cu cele doua monede. Noile monede vor fi prezentate de Banca Nationala in data de 20 aprilie, cu mai putin de doua luni si jumatate anterior momentului emisiunii efective. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.