Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Citesc intr-un cotidian central ca domnul Dan Voiculescu, presedintele PUR, unul dintre cei patru corifei aflati la guvernare, a a
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Citesc intr-un cotidian central ca domnul Dan Voiculescu, presedintele PUR, unul dintre cei patru corifei aflati la guvernare, a actionat in judecata ziarul ZIUA solicitand, nici mai mult, nici mai putin, decat 10 miliarde lei vechi, respectiv 1 milion lei noi. In absenta unei plangeri, pe care nu am primit-o inca de la judecatorie si a oricarui gen de contestatie sau drept la replica, referitor la articolele aparute in ziarul nostru, nu imi ramane altceva de facut decat sa presupun ce ganduri se ascund in capul lui Dan Voiculescu si care sunt intentiile sale. Oricum, daca va fi proces, va fi unul pe cinste. Si nu am deloc intentia sa-l tin sub anonimat.
Este in afara oricarei indoieli ca pe Dan Voiculescu l-au infuriat la culme informatiile si comentariile difuzate in ziarul ZIUA, care faceau trimitere la legaturile care au existat in trecut intre Crescent si "Dunarea" si la modul in care, printr-o inginerie financiara foarte simpla de altfel, Dan Voiculescu a reusit, in decembrie '89 si ianuarie '90, ca, profitand de vidul de putere creat o data cu caderea regimului Ceausescu, sa puna mana pe sume uriase de bani care apartineau, prin intermediul Securitatii, statului roman. Pur si simplu pentru ca el era persoana imputernicita sa avizeze miscarile de fonduri financiare. Desigur ca momentul in care toate probele vor fi puse pe tapet - in mod normal, nu poate sa treaca mai mult de un an pana cand ne vom afla in aceasta situatie - reprezinta pentru Voiculescu un moment al adevarului. Banii luati de la stat nu sunt - hai sa utilizez o expresie eleganta - o datorie prescriptibila. Prin urmare, vor trebui dati inapoi. Cu dobanzi cu tot. Si cu toate celelalte consecinte legale. Sau cel putin asa ar trebui sa se procedeze intr-un stat de drept. In care nimeni nu este iertat, incepand chiar cu cei mai proeminenti oameni politici ai zilei. Deschizand faimosul dosar "Dunarea" - unde Crescentul lui Dan Voiculescu ocupa un loc extrem de important - prin decizia de declasificare a acestuia, luata la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, presedintele Traian Basescu a facut un prim pas important pentru aflarea adevarului. Mai ramane de consumat intreaga procedura, prin care cei care vor lucra la acest caz aflat in custodia Serviciului de Informatii Externe sa stie sa desparta, in mod corect, partea operativa - unde exista nume de persoane care trebuie inca protejate - de cea comerciala, unde putem afla zeci, poate sute de persoane, cap de lista fiind Voiculescu, care au "stopat" in propriul buzunar imense fonduri ale statului roman. Sa speram ca intre timp - din anul 2001, cand a fost resecretizat si pana acum, cand din nou uriasul dosar care ocupa trei camere poate fi deschis si cercetat - nu au disparut din el prea multe piese importante. Pentru ca nu trebuie facut un secret ca daca Dan Voiculescu a avut forta sa-l determine pe Ion Iliescu, ca si pe ceilalti membri CSAT din acea vreme, sa puna arhiva sub lacat, e de presupus ca a avut si posibilitatea de a umbla in ea. Poate prin intermediul generalului Rotaru, care este si in prezent adjunct SIE si care a lucrat mult timp mana in mana cu Voiculescu sau poate prin intermediul altor varfuri ale spionajului romanesc. Tocmai de aceea, esential pentru CSAT, daca tot a luat decizia desecretizarii, ar fi sa-i puna la lucru chiar pe cei - din SIE si Parchet - care s-au ocupat si in 2000 de arhiva "Dunarea". Si care stiu cu precizie ce cuprinde aceasta. In mod normal, ei ar trebui sa se subordoneze si sa raporteze, pe parcurs si atunci cand isi termina treaba, doar la CSAT.
Pana una-alta, acelasi Consiliu Suprem de Aparare a Tarii - si nu numai acest organism - ar putea cere si primi de la SIE raportul complet al faptelor constatate in scurtul interval de timp din 2000, cat arhiva a fost desecretizata si s-a putut face o cercetare partiala a ei - cel mult 20 la suta din material. Intrucat cititorii ZIUA au dreptul sa afle date si fapte de interes public, am solicitat ieri, in mod oficial, conform Legii accesului cetateanului la informatie, respectivul raport. Acesta ne este util pana la urma si pentru a ne putea exercita dreptul la aparare, daca Voiculescu tot ne-a dat in judecata. Si daca tot e proces, sa mai facem o afirmatie legata de acelasi personaj. Aceasta se refera la statutul sau de lider de partid si parlamentar, pus in ecuatie cu cel de proeminent om de afaceri. Legea anticoruptie spune, in mod clar, ca nu poti sa fii si una si alta. Atat la Antena 1, cat si la Jurnalul National, ca sa nu mai vorbim de celelalte societati controlate de Voiculescu, este de notorietate faptul ca decizia ii apartine in totalitate. Chiar daca, aparent, figureaza alte persoane drept titulari ai dreptului de a decide. Or, substanta legii, spiritul acesteia este lipsit de echivoc. Coruptia, prin starea de conflict de interese, nu trebuie prevenita doar formal. Cazul Voiculescu trebuie limpezit si din aceasta perspectiva. Cu atat mai mult cu cat omul se afla la putere. Asteptam citatia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.