Oficialii europeni nu au fost impresionati de mesajul presedintelui Traian Basescu in privinta demascarii coruptiei. seful statului a declarat dupa prima sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii ca nu va mai permite acuzatii de coruptie la adr
Oficialii europeni nu au fost impresionati de mesajul presedintelui Traian Basescu in privinta demascarii coruptiei. seful statului a declarat dupa prima sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii ca nu va mai permite acuzatii de coruptie la adresa Romaniei venite din partea unor persoane care generalizeaza acest flagel. Basescu le-a cerut oficialilor europeni sa spuna ce demnitar sau ce firma este corupta in Romania si sa nu mai foloseasca sintagme care pot prezenta intreaga tara sub acest aspect. Replica nu s-a lasat asteptata. Presedintele Parlamentului European, Josep Borrell Fontilles, i-a raspuns, ieri, in termeni destul de duri actualului sef al statului. Basescu recomanda zilele trecute oficialilor europeni sa prezinte pe viitor cazuri concrete de coruptie in Romania inainte de a lansa acuzatii generale. Suparat de "gafa" prezidentiala, Borrell a tinut sa ii aminteasca lui Basescu ca organismul pe care il conduce nu are atributii politienesti.
"Parlamentul European nu are cum sa-i identifice pe coruptii din Romania pentru ca nu e nici agentie de detectivi, nici politie. Problema concretizarii coruptiei este datoria justitiei romane", a declarat Borrell, aflat in vizita la Palatul Parlamentului din Bucuresti. De altfel, in acelasi context, liderul parlamentarilor europeni a atras atentia puterii de la Bucuresti ca "nu toata lumea va vota in favoarea intrarii Romaniei in UE".
De altfel replica lui Borrell nu a fost singulara. seful crestin-democratilor din Parlamentul European, neamtul Markus Ferber, cel care a declansat scandalul necesitatii aplicarii clauzei de salvgardare pentru Romania, s-a simtit si el lezat de afirmatiile presedintelui Basescu. intr-un interviu acordat BBC, Ferber a declarat: "Presedintele trebuie sa tina seama ca un "da" din partea Parlamentului European este obligatoriu. in al doilea rand, nu este obligatia mea sa prezint chestiuni concrete, ci obligatia guvernului roman sa dea asigurari ca toate dosarele vor fi finalizate. De aceea, astept cu mare nerabdare raportul comisarului european pentru extindere". Parlamentarul a mai specificat ca toate intrebarile ridicate de precedentul raport de tara prezentat in toamna vor trebui sa primeasca raspunsuri pentru ca Romania sa poata fi acceptata ca membra cu drepturi depline.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.