Actuala coalitie de guvernamant s-a remarcat pana in prezent printr-o puternica lipsa de coerenta, cel putin la nivel declarativ, in ceea ce priveste prioritatile legislative. Pentru intaia data insa, programul legislativ la doua dintre cele patru pa
Actuala coalitie de guvernamant s-a remarcat pana in prezent printr-o puternica lipsa de coerenta, cel putin la nivel declarativ, in ceea ce priveste prioritatile legislative. Pentru intaia data insa, programul legislativ la doua dintre cele patru partide aflate la putere pare a se sincroniza. Ieri, presedintele interimar al PD, Emil Boc, a anuntat ca Biroul Permanent al partidului a decis ca printre prioritatile nou-formatei comisii privind dezvoltarea administratiei publice sa se afle redactarea unui proiect de lege prin care sa se micsoreze sau sa se elimine taxa de 400 la suta care trebuie platita in vederea scoaterii definitive a unor terenuri din circuitul agricol.
Intamplator sau nu in aceeasi zi, la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, PUR a depus un proiect de lege identic, initiat de deputatul Nicolae Popa.
In opinia umanistilor, restrangerea terenurilor din intravilan va duce la o tendinta de majorare a investitiilor in sectorul extravilan, cu conditia ca acestea sa fie scoase din circuitul agricol. Potrivit legii fondului funciar din 1991, pentru ca acest lucru sa se poata face, este necesara plata unui procent de pana la 400 la suta din pretul partilor prevazute in contractul de instrainare. Cheltuielile suplimentare au darul, potrivit umanistilor sa ii descurajeze pe investitori, care vor prefera sa se orienteze catre state care acorda facilitati superioare.
Totusi, modul in care se poate scoate un teren din circuitul agricol este diferit in viziunea celor doua formatiuni: daca PUR opteaza pentru aplicarea procentelor de la 100 pana la 400 la suta nu la pretul de achizitie, ci la valoarea terenului stabilita de Oficiul de Studii Pedologice si Agrochimice, PD, potrivit lui Boc, doreste eliminarea sau reducerea acestui procent la un nivel simbolic.
Presedintele PD considera ca sumele extrem de ridicate care trebuiau platite suplimentar in vederea construirii unei case in domeniul extravilan au determinat in trecut pe multi dintre beneficiari sa caute tot felul de subterfugii mai mult sau mai putin legale. Proiectul de lege atrage riscul dezvoltarii unor afaceri cu caracter speculativ, considera Emil Giurgiu, presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI). Giurgiu considera ca aceasta masura, o data promovata, va face ca speculatorii sa plaseze de la unul la altul terenuri proaspat intrate in intravilan, facand ca pretul sa creasca la fiecare tranzactie.
"Un teren agricol trecut in intravilan are un caracter practic doar daca vor fi introduse utilitati. Daca pretul terenului respectiv creste, insa, la fiecare tranzactie, ultimul cumparator va descoperi ca acel teren nu mai renteaza pentru fondul locativ, intrucat pretul sau fara utilitati va fi cat al unui teren pe care acestea exista deja. Acest caracter de joc piramidal, care exista si astazi, va lua o amploare si mai mare daca proiectul este aprobat", a declarat presedintele UNAI.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.