Consiliul Investitorilor Straini (CIS) estimeaza ca aprecierea leului fata de euro si dolar este
o perioada de tranzitie, care a fost consemnata si in alte state candidate inainte de aderare, a declarat, ieri, vicepresedintele CIS, Patrick Ge
Consiliul Investitorilor Straini (CIS) estimeaza ca aprecierea leului fata de euro si dolar este
o perioada de tranzitie, care a fost consemnata si in alte state candidate inainte de aderare, a declarat, ieri, vicepresedintele CIS, Patrick Gelin.
"Aprecierea monedei nationale este normala daca analizam evolutia altor tari europene inainte de aderare. Am vazut aceasta schema a valutei puternice fata de moneda europeana in toate aceste tari", a apreciat Gelin, care este si presedintele BRD Société Générale.
In opinia sa, obiectivul Guvernului este reducerea cursului euro fata de leu pana in 2007, anul programat al aderarii Romaniei la UE. Cu acelasi tip de evolutie s-a confruntat si Ungaria. Forintul a avansat puternic fata de euro cu un an inainte de aderare, pentru ca, anul trecut, moneda maghiara sa cunoasca o depreciere abrupta, cauzata in principal de scaderea dobanzii de referinta.
"Este clar ca exportatorii sufera din cauza acestei politici a leului tare, dar este doar o perioada de tranzitie, care nu va dura la nesfarsit", a precizat vicepresedintele CIS.
Investitorii straini solicita BNR amanarea denominarii leului cu doua luni
CIS a mai solicitat bancii centrale reevaluarea si eventual amanarea, daca este posibil, a denominarii leului, prevazuta pentru 1 iulie 2005, intrucat normele de reglementare a operatiunii nu au fost inca elaborate.
"Suntem putin in criza de timp, trecerea la leul greu este o sarcina dificila. Banca Nationala a Romaniei nu a elaborat toate regulile de implementare pentru leul greu si de aceea credem ca amanarea cu doua luni ar fi buna pentru toti", a precizat Gelin.

Nu ca n-ar fi pregatiti
Recomandarile membrilor Consiliului au fost prezentate de Gelin la lansarea editiei din 2005 a Cartii Albe a CIS.
"Daca aceasta amanare nu va fi posibila, atunci vom face tot ce putem pentru a fi pregatiti pentru denominarea leului incepand cu 1 iulie", a mai spus Gelin.
Consiliul Investitorilor Straini este asociatia celor mai mari investitori straini din Romania, reunind in prezent peste 97 de membri, ale caror investitii cumulate depasesc 8 miliarde de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.