La sfarsitul saptamanii trecute, o delegatie guvernamentala, condusa de ministrul de stat Adriean Videanu - din aceasta facand parte Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, Corin Lunganu, vicepresedinte al AVAS, secretari de stat de la diverse ministere ec
La sfarsitul saptamanii trecute, o delegatie guvernamentala, condusa de ministrul de stat Adriean Videanu - din aceasta facand parte Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, Corin Lunganu, vicepresedinte al AVAS, secretari de stat de la diverse ministere economice -
s-a aflat la Brasov, pentru a discuta, cu manageri, lideri sindicali si reprezentanti ai autoritatilor locale, soarta industriei brasovene. Cum despre decizia privind Nitramonia Fagaras deja s-a scris - rezilierea contractului de privatizare, lichidarea societatii si scoaterea, din nou, la privatizare a celor sapte societati "pui", rezultate din divizarea acesteia - interesante sunt solutiile privind cele doua mari societati brasovene, producatoare de autocamioane si tractoare.
Cat despre Rulmentul, desi guvernantii sunt decisi sa respecte termenul-limita pentru privatizare, anume 1 iulie, impus de FMI, inca nu s-au decis daca privatizarea se va face ca gest de sine statator sau se va mentine din "Legea Landini": adica, un schimb incrucisat de actiuni, AVAS preluand pachetul detinut de SIF Transilvania la Tractorul-UTB, urmand a vinde viitorului investitor un pachet de peste 95 la suta din actiunile societatii, oferind, in schimb, institutiei financiare, actiunile detinute la Rulmentul. Evident, tranzactia va depinde de dorinta celui care va dori sa cumpere Tractorul-UTB...
Vicepremierul a precizat ca uzina nu va mai beneficia de stergerea datoriilor acumulate in perioada scursa intre data aprobarii legii pentru privatizarea cu grupul Landini si data la care va fi privatizata.
Constantin Catagoi, directorul uzinei brasovene, i-a explicat vicepremierului ca, in urma privatizarii esuate cu compania italiana Landini, Tractorul se afla intr-o situatie dificila, pentru ca bancile nu mai acorda credite uzinei, furnizorii de materiale solicita plata pe loc, iar firmele de utilitati intrerup alimentarea in cazul intarzierilor la plata de cateva zile.
Cinci investitori... necunoscuti
Videanu a mentionat existenta a cinci investitori, refuzand a-i nominaliza, spre surprinderea tuturor nepomenind nimic nici despre Tata Group, firma indiana amintita cu o saptamana in urma de premierul Tariceanu ca fiind interesata de societatea de tractoare din Brasov.
"Uzina Tractorul este un colos industrial, de importanta strategica, fiind acum pregatit pentru o privatizare de succes. Interesul nostru nu este sa castigam cat mai multi bani de pe urma privatizarii, dorim o privatizare calitativa, in urma careia sa existe o perspectiva sigura si o dezvoltare in viitor a companiei.
Vreau sa o iau ca pe o provocare personala si cred ca vom reusi privatizarea la Tractorul. Chiar daca FMI a cerut privatizarea sau lichidarea pana la sfarsitul lunii iunie, am decis pentru acestea o scadenta pana la sfarsitul anului, mai ales ca mai exista unele litigii.
Pentru ca voi candida la functia de primar general al Capitalei - oricum, nu voi demisiona din Guvern inainte de jumatatea lunii martie - va trebui sa duc cat mai aproape de finalizare acest proces...", a declarat Videanu. Vicepremierul si-a manifestat preferinta pentru un investitor de peste hotare. Executivul va inainta propuneri pentru modificarea "Legii Landini", fara a se personaliza viitorul proprietar, dar nu va mai accepta o stergere a datoriilor acumulate intre timp.
Adica, din momentul legii mentionate, in toamna anului trecut, si pana in prezent.
Pe de alta parte, in pofida lipsei de preocupare a AVAS, detinand 30 la suta din capitalul celor sase societati "pui" desprinse din Tractorul - patru fiind in procedura declansarii falimentului - Videanu s-a aratat intransigent: "Aceste firme trebuie sa invete cuvantul "faliment", ceea ce nu inseamna, neaparat, ca vor muri... Poate a fost un management prost sau alte interese..."


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.