Guvernul va continua sa ajusteze periodic tarifele la energie, gaze si transport pe calea ferata, conform acordurilor convenite cu organismele internationale, se arata in Programul Economic de Preaderare actualizat pe 2004, aprobat in sedinta de joi
Guvernul va continua sa ajusteze periodic tarifele la energie, gaze si transport pe calea ferata, conform acordurilor convenite cu organismele internationale, se arata in Programul Economic de Preaderare actualizat pe 2004, aprobat in sedinta de joi a Executivului si transmis, vineri, la Bruxelles.
Preturile si tarifele celorlalte produse administrate, respectiv transportul de calatori pe calea ferata si fluviala, serviciile telefonice si postale de baza, apa potabila si canalizarea, medicamentele, vor fi, de asemenea, ajustate.
Executivul aminteste ca, incepand cu 1 aprilie 2005, in sectorul gazelor naturale va fi aplicat un nou sistem de preturi si tarife, diferentiat pe sase categorii de consumatori, urmand ca factura finala sa aiba o componenta fixa, sub forma unui abonament, si una variabila, calculata in functie de cantitatea de gaze naturale consumata.
In cursul acestui an, pretul gazelor naturale furnizate populatiei va fi majorat cu cel putin 30 procente.
Tarifele pentru electricitate vor fi majorate cu 2,5 - 5 la suta, cel mai tarziu la 1 iulie 2005, in acest an urmand sa fie introduse si accize asupra electricitatii utilizate in scopuri comerciale, de 0,12 euro/MWh, si necomerciale, de 0,26 euro/MWh.
Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat, marti, ca pretul energiei electrice va fi majorat la 1 aprilie, cel mai probabil cu 2,5 la suta.
La 1 iulie 2005, pretul national de referinta al energiei termice va fi majorat cu 20 la suta, impactul asupra ratei inflatiei urmand sa fie vizibil in lunile octombrie si noiembrie, o data cu inceperea furnizarii agentului termic. In ceea ce priveste serviciile telefonice RomTelecom, pentru urmatoarele luni nu sunt prevazute majorari ale tarifelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.