Saptamana 14-18 februarie a fost una destul de intensa la Bursa de Valori, societatile de investitii financiare acaparand toata atentia pe fondul deciziei conducerilor acestora de a majora pragul de detinere. Presedintii celor cinci Societati de Inve
Saptamana 14-18 februarie a fost una destul de intensa la Bursa de Valori, societatile de investitii financiare acaparand toata atentia pe fondul deciziei conducerilor acestora de a majora pragul de detinere. Presedintii celor cinci Societati de Investitii Financiare au acceptat, miercurea trecuta, in urma discutiilor din cadrul Comisiei Buget-Finante din Senat, majorarea pragului de detinere de la 0,1 la 1 la suta din capitalul social, prin modificarea Legii pietei de capital 297/2004.
Astfel, in prima sedinta bursiera a saptamanii, piata de capital a mai consemnat un record absolut, lichiditatea cifrandu-se la 932,2 miliarde lei, cel mai mare nivel din toate timpurile. O evolutie spectaculoasa a avut si segmentului SIF-urilor, care a atins, luni, un nou maxim istoric de 31.860,39 puncte, cu o crestere medie de 11 la suta, scazand pana la sfarsitul saptamanii la 31.439,28 puncte. Indicii buriseri BET si BET-C au consemnat, la randul lor, noi maxime istorice, in ciuda suspendarii de la tranzactionare, incepand de miercurea trecuta, a emitentilor de la categoria a doua, printre care si Rompetrol Rafinare Constanta, unul dintre cei mai lichizi de la Bursa. Astfel, in sedinta de marti, BET-C a atins un nou maxim istoric, de 3.846,16 puncte, in crestere cu 35,93 la suta in 2005, iar BET s-a apreciat cu 39,10 la suta in 2005, pana la 6.071,11 puncte. Lichiditatea saptamanii a ajuns la cifre impresionabile, si anume la peste 2.368 miliarde lei, in crestere cu circa 215 miliarde fata de saptamana precedenta.
In sedinta bursiera de vineri, insa, valoarea tranzactiilor a fost ridicol de mica, de 98,6 miliarde lei, explicabila, avand in vedere suspendarea sedintei de tranzactionare pe sistemul Horizon dupa ora 11,50 din motive de natura hardware. Pe acest sistem sunt tranzactionate actiunile de la categoria I a Bursei si titlurile SIF. Sedinta bursiera a continuat numai pe sistemul Arena, care va reprezenta suportul tehnic de tranzactionare pentru toate actiunile din piata unificata BVB - Bursa Electronica Rasdaq. Din punct de vedere al cotatiilor bursiere, Rafinaria Astra a fost castigatorul saptamanii, inregistrand in doua sedinte cresteri de aproape 15 la suta, ultima cotatie fiind de 660 lei pentru o actiune. Piata SIF-urilor a dominat, saptamana trecuta, activitatea bursiera, atat la nivelul cursurilor, cat si la cel al lichiditatii. Cea mai mare crestere a apartinut SIF Banat-Crisana, care a inregistrat in sedinta de luni o apreciere de 11,28 la suta, incheind saptamana la 15.300 lei pe actiune. SIF Moldova a crescut, la randul ei, destul de sustinut, cu o apreciere de 6,02 la suta in sedinta de miercuri, pentru a scadea apoi pana la 13.900 lei pe actiune. Cel mai tranzactionat simbol al saptamanii a fost de departe SIF Oltenia, cu tranzactii totale de 437 miliarde lei, presiunea la cumparare determinand cresterea cursului cu 9,9 la suta pana la pretul de 15.900 lei pe actiune.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.