Principala problema pe care trebuie sa o infrunte pacientii cu psoriazis este excluderea din societate. Din pacate, multi isi ineaca problemele in alcool. La debut, psoriazisul se manifesta sub forma unor mici pete de culoare rosie care apar indeoseb
Principala problema pe care trebuie sa o infrunte pacientii cu psoriazis este excluderea din societate. Din pacate, multi isi ineaca problemele in alcool. La debut, psoriazisul se manifesta sub forma unor mici pete de culoare rosie care apar indeosebi la genunchi, coate sau pe scalp in zonele ascunse de par. Foarte repede acestea se transforma in pete mari acoperite de scuame in forma de solzi argintii care se pot extinde pe tot corpul. Ca urmare, miscarile pacientului sunt ingreunate.
Psoriazisul se numara printre primele trei afectiuni, dupa insuficienta cardiaca si hipertensiune, care afecteaza functia fizica a individului si a doua, dupa depresie, in afectarea functiei psihice.
Dintre afectiunile dermatologice, psoriazisul se afla pe primul loc in ceea ce priveste deteriorarea calitatii vietii. Pacientii se simt exclusi din societate, ca si suferinzii de alte boli marcante din punct de vedere social, precum TBC si SIDA. Din cauza stresului creat de boala, in randul celor cu psoriazis creste consumul de alcool si tutun.
Marea majoritate a oamenilor cred ca aceasta este o boala contagioasa sau generata de lipsa igienei personale. De aici si reactia celor din jur care nu-si pot ascunde teama si reticenta atunci cand se intalnesc cu cineva cu o astfel de afectiune. Se feresc sa il atinga si au o reactie de repulsie. Fiind o boala cronica - o data declansata, bolnavul se va confrunta cu ea toata viata - psoriazisul necesita un tratament strict si indelungat. El trebuie sa fie strict controlat de medic. Asa zisele leacuri nu fac altceva decat sa agraveze boala.
Datele epidemiologice existente la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Sanatate indicau pentru Romania existenta a 12.220 de cazuri de psoriazis in anul 2003, iar in primul semestru al anului 2004 - 4.762 de persoane cu aceasta afectiune erau internate in spitale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.