Pentagonul a folosit tragedia din sudul Asiei pentru a-si implanta - sub pretextul ajutorului umanitar acordat dupa tsunami - trupele in Indonezia, Thailanda si Sri Lanka. O serie de analisti americani au remarcat, cu surprindere, ca ajutorul umanita
Pentagonul a folosit tragedia din sudul Asiei pentru a-si implanta - sub pretextul ajutorului umanitar acordat dupa tsunami - trupele in Indonezia, Thailanda si Sri Lanka. O serie de analisti americani au remarcat, cu surprindere, ca ajutorul umanitar acordat de SUA statelor din Asia afectate de calamitate era distribuit nu de numeroasele organizatii americane de profil, ci de... Pentagon si US Army! A mai atras atentia si vizita, tot din motive "umanitare", a secretarului de stat Colin Powell in mai multe tari afectate de dezastru. Acum, lucrurile au inceput sa se lege...
In total, intr-o perioada record, Statele Unite au adus in zona afectata de cataclism 20 de mari nave de razboi, printre care si portavionul gigant "USS Abraham Lincoln", unitati de aviatie militara si elicoptere alaturi de 130.000 de militari, care chipurile ajuta Indonezia, Thailanda si Sri Lanka. Asistam la cea mai mare desfasurare de trupe americane in zona, de la sfarsitul razboiului din Vietnam (1975).
In cursul vizitei la Colombo (Sri Lanka), Colin Powell a declarat: "Suntem aici pentru o foarte lunga perioada de timp. Fortele noastre militare sunt deja desfasurate in regiune. Nu pot sa spun cat vor sta in zona. Sunt si alte misiuni pe care le au de indeplinit". Iar Condoleezza Rice a apreciat situatia creata prin devastatorul tsunami drept o "extraordinara oportunitate pentru Administratia Bush".
"Daily Mirror" din 6 ianuarie 2005 sublinia ambitia SUA de a utiliza Sri Lanka - mai ales portul Trincomalee - ca baza militara pentru operatiunile din Orientul Mijlociu (Irak, Iran) si Asia Centrala. Anul trecut (2004) - sub pretextul pericolului terorist -, Washingtonul propusese sa desfasoare, in mod permanent, nave militare de patrulare in Stramtoarea Malacca. Impreuna cu Stramtoarea Lombok, Malacca asigura transportul a jumatate din totalul comertului mondial, inclusiv transportul de petrol din Golful Persic spre Japonia, Coreea de Sud si China. Indonezia si Malaezia au declinat atunci oferta SUA, sustinand ca puteau si singure sa asigure securitatea navelor si a petrolierelor. Acum insa, in 2005 - sub pretextul "ajutorul umanitar" - armata americana s-a instalat in Sri Lanka si provincia indoneziana Aceh, adiacenta Stramtorii Malacca. "Ajutorul umanitar" a permis trupelor americane sa ocupe pozitii-cheie fata de teatrul de operatiuni din Orientul Mijlociu si Asia Centrala. Fara sa traga macar un singur glont!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.