Viscolul si ninsorile au facut ravagii in tara. Ieri, cinci judete erau practic blocate: Constanta, Braila, Tulcea, Ialomita si Calarasi. Zeci de persoane au ramas blocate in zapada si o serie de localitati sunt izolate si fara curent electric. Circu

Viscolul si ninsorile au facut ravagii in tara. Ieri, cinci judete erau practic blocate: Constanta, Braila, Tulcea, Ialomita si Calarasi. Zeci de persoane au ramas blocate in zapada si o serie de localitati sunt izolate si fara curent electric. Circulatia trenurilor a fost data peste cap de viscolul puternic. Trenurile care au venit dinspre Constanta la Bucuresti au avut intarzieri intre 4 si 9 ore. De exemplu, rapidul 680, care trebuia sa ajunga in Bucuresti la 8,36, a venit tocmai la ora 17,10.
seful Garii de Nord, Doru Barbus, ne-a spus ca trenurile plecate din Constanta s-au impotmolit la Ciulnita, Perisoru sau Jegalia, unde zapada a fost foarte mare. Plugurile care trebuiau sa deszapezeasca sinele au ramas blocate si ele in nameti. Numai in Ciulnita calatorii au stat sapte ore.
Circulatia pe unele drumuri nationale a fost inchisa - Autostrada Soarelui (Lehliu-Drajna), DN22 (Ramnicu Sarat-Movila Miresii), DN3 (Cobadin-Ostrov), DN3A (Lehliu Gara-Fetesti). inainte de a pleca la drum, soferii pot afla informatii despre starea drumurilor sunand la dispeceratul Comandamentului Central de Iarna la: 021/315.75.66, sau 021/212.60.70.
in caz de accidente pe munte, anuntati Salvamontul (0244/31.31.31) .

Doar tancurile au razbit prin zapada

Prefectii au anuntat ieri la videoconferinta ca au fost nevoiti sa apeleze la tancurile unitatilor militare pentru a putea razbate pe drumurile inzapezite si a ajunge la locurile unde ieri dimineata erau blocati zeci de oameni in masini. Astfel, in judetul Constanta in anumite orase si sate zapada e de 2 metri inaltime, iar locuitorii nu au apa si curent. Pentru a ajunge la ei s-au folosit tancurile. La Tulcea pentru a se ajunge in localitatea Lunca Visina, unde 40 de persoane erau blocate intr-un autocar, s-a mers cu aceleasi utilaje folosite de armata in caz de razboi. in judetul Calarasi, tancurile au fost chemate pentru a escorta convoaiele de masini blocate.

* Constanta. Toate drumurile judetene si comunale erau blocate ieri dimineata, trenurile de marfa au fost anulate, circulatia unor trenuri de calatori a fost suspendata, toate porturile si aeroportul au fost inchise, iar cursurile scolare in judet au fost suspendate. De asemenea, circulatia rutiera a fost inchisa ieri. Nici un locuitor din municipiul Constanta si din toate celelalte localitati ale judetului nu mai avea voie sa plece la drum cu masina. Zeci de autoturisme, microbuze si autotrenuri au ramas blocate in nameti. De mai bine de 20 de ore opt persoane asteapta in frig utilajele de deszapezire. Multe ambulante, care se indreptau catre localitatile unde trei femeii insarcinate le-au cerut sprijinul, au ramas blocate in zapada. una dintre femei a nascut chiar la domiciliu, cu o batrana.

* Calarasi. O ambulanta cu o femeie insarcinata a ramas, timp de cateva ore, blocata in nameti, in satul Varasti. Dupa un drum cu peripetii, gravida a ajuns cu bine la spital. Pe soseaua Bucuresti-Constanta situatia era critica, iar viscolul impiedica utilajele sa intervina. La Drajna vizibilitatea era zero. Tanchetele si tab-urile venite de la o unitate militara din Fetesti au fost si ele blocate, neizbutind sa scoata din nameti coloana de autoturisme inzapezite si cele 15 masini de mare tonaj care blocheaza circulatia pe autostrada. Pe ruta Calarasi-Ciulnita nu circula nici un tren, iar pe traseul Constanta-Bucuresti trenurile inregistreaza intarzieri. Ieri, din cauza conditiilor meteorologice, ziarele centrale nu au ajuns la Calarasi.

* Galati. Autobuzul care face legatura intre Galati si Piatra Neamt si un microbuz de pe ruta Galati-Targu Bujor au ramas ieri inzapezite in apropierea localitatii Varlezi, informeaza Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Galati. Pe 12 alte drumuri judetene din Galati erau tronsoane blocate din cauza sulurilor de zapada si a viscolului.

* Buzau. Circulatia rutiera a fost inchisa ieri dimineata pe DN 22 Buzau-Braila si alte 12 drumuri judetene din sudul judetului. Deplasarea autovehiculelor pe celelalte drumuri se facea in coloana, cu utilajele de deszapezire in fata. Vantul, care batea cu 100 de kilometri la ora, a blocat carosabilul pe mai multe portiuni intre localitatile Ramnicelu si Movila Miresii. Ambulanta nu a mai reusit sa ajunga la bolnavi

* Vrancea. Mai mult de jumatate din localitatile judetului erau izolate ieri, iar 14 drumuri judetene erau blocate. Ambulanta a solicitat sprijinul drumarilor pentru a ajunge la doua urgente de grad I. Primarul Focsaniului, Decebal Bacinschi, a convocat ieri Comandamentul de Iarna de la nivelul institutiei pe care o conduce si a decis sa asigure 25 de locuri in camin pentru soferii care vor ramane inzapeziti.

* Ialomita. Ieri dimineata o femeie a nascut in ambulanta din cauza faptului ca nu s-a putut ajunge la spital in timp util, fiind nevoie de un tanc care sa le deschida drumul. Tot in acest judet, 60 de persoane au fost prinse de viscol in masini.



Ger naprasnic pentru urmatoarele 4 zile

De astazi ninsorile vor inceta, dar pana la mijlocul saptamanii viitoare meteorologii ne anunta ca vom avea parte de un ger naprasnic, cu temperaturi pana sub minus 30 de grade in centrul tarii si in Transilvania.
Nici in celelalte zone ale tarii nu va fi prea cald: sunt prognozate valori intre minus 25 si minus 10 grade noaptea, iar in timpul zilei termometrele vor indica sub zero grade. Mihai Timu, meteorologul de serviciu, ne-a informat ca de astazi pana la mijlocul saptamanii urmatoare nu vor mai fi precipitatii, dar vantul va sufla puternic si va spulbera zapada deja asternuta. De asemenea, in centrul tarii si in Transilvania sunt posibile temperaturi extrem de scazute.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.