Creditele in euro detineau o pondere de 53% in totalul creditelor pentru investitii, la nivelul lunii decembrie 2004, conform datelor prezentate de catre Petre Tulin, director in Banca Nationala, intr-o conferinta pe tema finantarii proiectelor, orga
Creditele in euro detineau o pondere de 53% in totalul creditelor pentru investitii, la nivelul lunii decembrie 2004, conform datelor prezentate de catre Petre Tulin, director in Banca Nationala, intr-o conferinta pe tema finantarii proiectelor, organizata de Finmedia. Pe locurile urmatoare se situau creditele in lei (29%) si in dolari (17%), credite in alte valute reprezentand numai 1%.
Creditele pe termen mediu (1-5 ani) au ponderea cea mai importanta - 56%, in timp ce creditele pe termen lung si-au majorat cota pana la 36%, iar creditele pe termen scurt reprezinta 8% din total. Pe sectoare de activitate, cele mai multe credite pentru investitii au fost acordate in industrie (39%), in domeniul serviciilor (37%), administratie publica, invatamant, sanatate (16%) si constructii (4%). Volumul creditelor pentru investitii totalizeaza la sfarsitul anului 2004 peste 2,4 miliarde de euro fata de un miliard de euro la nivelul lunii ianuarie 2000, acest tip de credite crescand in ultimul an aproape in acelasi ritm cu creditele imobiliare, al caror total se situa insa sub 1,5 miliarde de euro.
Oficialul BNR a apreciat ca se manifesta o reticenta a companiilor fata de creditarea pe termen mediu si lung din cauza dobanzilor reale mari, a volatilitatii indicatorilor macroeconomici si a gradului de absorbtie a investitiilor intr-o economie inca nerestructurata. Creditul pentru investitii are insa potential de crestere daca se pastreaza tendinta descrescatoare a inflatiei, se continua restructurarea economiei si se stimuleaza economisirea. Alinierea la tendintele bancare europene va presupune expansiunea semnificativa a creditelor pe termen lung, a mai spus reprezentantul BNR.
Presedintele companiei de constructii Impact, Dan Ioan Popp (foto) considera ca in Romania pot fi investiti in proiecte de infrastructura (drumuri, retele urbane), parcuri industriale, de afaceri si rezidentiale precum si in reabilitarea fondului locativ, peste 5 miliarde de euro. Stimularea pietei primare a constructiilor, investitia in apartamente pentru inchiriere, eliminarea subventiilor anticoncurentiale de pe o piata care reprezinta aproape 20% la suta din PIB sunt doar cateva cai de transformare a Romaniei intr-un "lup al Europei de Est", precizeaza Popp.
Presedintele Impact estimeaza ca pe piata imobiliara, investitorii strainii detin aproximativ 10-15%. "Investitia si achizitionarea de imobile nou construite este un motor fierbinte al economiei stiind ca un loc de munca din constructii genereaza 8-10 locuri de munca in alte industrii. Contributia la PIB a acestei activitati de ridicare de noi edificii este de 7-8 ori mai mare fata de cea de pasare de la unul la altul a aceluiasi imobil", a subliniat Dan Ioan Popp.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.