Operatiunea "Solutia Salvador" reprezinta o importanta schimbare de tactica a trupelor americane in din Irak: fortele speciale ale Pentagonului vor declansa - pentru prima data dupa Vietnam - razboiul de "contrainsurgenta" impotriva gherilelor irakie
Operatiunea "Solutia Salvador" reprezinta o importanta schimbare de tactica a trupelor americane in din Irak: fortele speciale ale Pentagonului vor declansa - pentru prima data dupa Vietnam - razboiul de "contrainsurgenta" impotriva gherilelor irakiene precum si impotriva grupurilor care le acorda sustinere.
De la 1 mai 2003 (cand presedintele Bush a declarat incheiat razboiul), fortele militare clasice ale Coalitiei s-au confruntat in Irak cu un adevarat cosmar al atentatelor. La sfarsitul lui 2004, bilantul era ingrijorator: peste 1500 de morti, 25.000 de mari mutilati, 35.000 de militari catalogati cu "severe tulburari mentale". In ultimele saptamani, situatia s-a inrautatit. In prezent, rezistenta din Irak lanseza - in medie - circa 100 de atacuri pe zi contra trupelor de ocupatie. Din aceasta cauza, multe dintre statele Coalitiei si-au retras sau sunt pe cale sa-si retraga trupele stationate aici.
Presedintele George W. Bush - care mai are pe agenda sa militara Iranul, Siria si Venezuela - se simte "blocat" de rezistenta din Irak. Dupa indelungi consultari cu expertii sai militari si dupa criticile severe venite chiar din partea unor sustinatori ai sai, Bush a semnat ordinul prezidential care aproba trimiterea in Irak a fortelor speciale ale SUA si declansarea razboiului de contrainsurgenta solicitat insistent de Pentagon si de Donald Rumsfeld.
Planul - denumit operatiunea "Solutia Salvador" - a fost dezvaluit de "Newsweek", la 8 ianuarie 2005, si presupune expedierea in Irak a fortelor speciale americane, organizate in "echipe ale mortii" (dupa modelul sud-american), care sa asasineze liderii politici si religiosi ai rezistentei si sa terorizeze (dupa metodele binecunoscute din Vietnam) populatia care ii sustine pe rezistenti.
Bush a ezitat indelung inainte de a autoriza declansarea in Irak a "Solutiei Salvador". Din doua motive: razboiul de contrainsurgenta ar echivala cu recunoasterea gravitatii situatiei din regiune, precum si a faptului ca marile operatiuni militare nu au incetat la 1 mai 2003, asa cum proclamase, optimist, presedintele american. In al doilea rand, acest tip de razboi, extrem de sangeros si de "murdar", risca sa alieneze opinia publica din Statele Unite. Asa cum s-a vazut si in Vietnam.
In zilele premergatoare primelor alegeri "democratice" din Irak, atacurile rezistentei irakiene au crescut ca numar si intensitate. "Newsweek" il citeaza pe generalul Muhammad Absallah Al-Shahwani, directorul serviciului secret de la Bagdad, care afirma ca rezistenta irakiana numara acum peste 200.000 de luptatori, gata de orice sacrificiu si ca se bucura de simpatia populatiei mai ales in zonele sunnite.
"Trebuie sa gasim o solutie contra insurgentei", a declarat pentru "Newsweek" un inalt ofiter american. "Pana acum ne-am rezumat (in Irak - n.n.) la o continua defensiva, si am avut numai de pierdut", a observat militarul american, care a ales sa nu-si faca publica identitatea. El a explicat: "Populatia sunnita din Irak nu a platit nici un pret pana acum pentru sprijinirea teroristilor. Din punctul lor de vedere, sunt gata sa plateasca oricat. Trebuie insa sa schimbam aceasta ecuatie". Asa cum constata fortele de ocupatie din Irak, "colaborationistii" sunt primii pe lista rezistentilor pentru a fi asasinati, impotriva lor se organizeaza actiuni teroriste cu bombe la posturile de politie, sunt rapiti sau le sunt asasinate rudele apropiate.
Planul "Solutia Salvador" incearca sa raspunda cu aceasi moneda la actiunile gherilei irakiene. Numele operatiunii evoca razboiul secret din El Salvador al Administratiei Reagan-Bush, din anii '80. Un razboi "murdar", purtat cu metode "neconventionale": masacrarea civililor din sate, incendierea localitatilor "ostile" si deportarea populatiei, rapirea si torturarea liderilor Opozitiei pentru a obtine informatii, raspandirea de agenti chimici si biologici in zonele de conflict etc.
"Solutia Salvador" permite fortelor speciale americane sa formeze si sa finanteze "echipe ale mortii" in Irak, care sa caute, sa gaseasca si sa asasineze "teroristi". Adica lideri ai rezistentei locale. Un oficial al Pentagonului a marturisit intr-un dialog cu Seymore Hersh, publicat in "New Yorker" la sfarsitul lui ianuarie 2005: "Va mai amintiti de "echipele mortii", de extrema dreapta din El Salvador, de la inceputul anilor '80? Acum ne-am intors la ele si la practicile lor: le formam, le finantam si le conducem. Obiectivul secret este sa racolam cat mai multi localnici, care sa ni se alature si sa ne sustina. Dar asta n-o s-o spunem Congresului. Mergem sa le facem felul "baietilor rai"."
Artizanii contragherilei din Salvador sunt acum in Irak
Razboiul "murdar" al contrainsurgentei, desfasurat de Statele Unite in anii '70-'80 in Salvador, Guatemala si Honduras, a avut cativa mari artizani, care se regasesc acum la Bagdad. Cel mai "proeminent" dintre acestia este cu siguranta John Negroponte, actualul ambasador al SUA in Irak. Intre 1981 si 1985, Negroponte era trimis special al presedintelui Reagan in Honduras, tara care servea drept baza pentru fortele "contras", anti-comuniste, din Nicaragua. Un alt corifeu al contrainsurgentei este si Elliott Abrams. In timpul Administratiei Reagan, Abrams era asistent al secretarului pentru afaceri inter-americane si devenise principalul avocat al dictaturilor de extrema dreapta din America Centrala. In 1991, el a fost condamnat la inchisoare pentru ca s-a dovedit ca a ascuns Congresului SUA informatii importante in afacerea "Iran-contras". Acum, acelasi Elliott Abrams este consilier pentru zona Orientului Mijlociu al Administratiei George W. Bush.
In Salvador, la inceputul anilor '80, "echipele mortii" - sustinute de militarii americani - faceau prapad in randul civililor. Paturi intregi ale populatiei - muncitori, studenti, tarani impreuna cu familiile si prietenii lor - erau deportati sau "dispareau" pentru totdeauna. La o populatie de aproape 5 milioane de locuitori, cat avea El Salvador, peste 700.000 au fost asasinati sau au "disparut".
Campion absolut in materie de masacre era maiorul Roberto d'Aubuisson - poreclit "Torta exploziva" -, care lua parte personal la sedintele de tortura a prizonierilor. Multi ani mai tarziu, s-a descoperit ca d'Aubuisson se aflase pe statul de plata al CIA.
"Socorro Juridico", societate de consiliere legala a arhidiocezei catolice din El Salvador, a inaintat un raport, in iunie 1980, care prezenta asasinatele, masacrele si torturile - pe o perioada de 50 de zile - in care "echipele mortii" facusera peste 2000 de victime. Raportul mentiona: "Cruzimea torturilor contra victimelor represiunii a fost fara precedent. Corpuri scalpate, decapitate, sau cadavre dezmembrate au fost descoperite atarnand de copaci sau infipte pe garduri".
"Amnesty International", intr-un raport din 1982, preciza: "Victimele nu au inclus doar populatia suspectata de opozitie, ci si multe mii de persoane nevinovate, care traiau in zona de operatiuni si a caror moarte sau mutilare prin tortura a avut un caracter arbitrar".
In Guatemala vecina, cifrele sunt si mai sinistre. O comisie ONU a stabilit ca "echipele mortii" - sustinute de trupe speciale americane - facusera 200.000 de victime, mai ales din randul populatiei care locuia in zona muntoasa, centrala a tarii. In acelasi timp, presedintele Guatemalei, Efraim Rios Montt, se bucura de intreaga sustinere a presedintelui Ronald Reagan.
In anii '80, tandemul Reagan-Bush a explicat opiniei publice americane - oripilata de dezvaluirile cu privire la atrocitatilor din America Centrala - ca acestea urmareau sa impiedice "revolte populare de tip comunist", prin care URSS ar fi urmarit amenintarea granitei de sud a Statelor Unite.
"Solutia Salvador" va declansa un razboi civil in Irak, in 2005
Conform "Newsweek", trupele speciale americane vor colabora in operatiunile de contragherila din Irak cu fortele kurde (Pesmerga) si cu militiile siite. Prima consecinta a acestei colaborari va fi declansarea unui aprig razboi civil inter-etnic. Ceea ce va ingreuna actiunile gherilei irakiene, dar nu o va usura pe cea a fortelor americane, mai ales din perspectiva unui eventual conflict cu Iranul vecin. In al doilea rand, "Solutia Salvador" are in vedere urmarirea opozantilor sunniti dincolo de granitele Siriei, amintind de situatiile binecunoscute de incalcare a suveranitatii Laosului si Cambodgiei, in cursul razboiului din Vietnam.
Incalcarea deliberata a suveranitatii Siriei - stat cu care SUA nu se afla in razboi declarat, dar care este mentionat pe lista tarilor din "Axa raului" - ar putea avea drept consecinta escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu, pe plan militar si diplomatic. Spre deosebire de tarile Americii Centrale din anii '80 (Salvador, Honduras, Guatemala), dinamica conflictului din Irak este cu totul alta. Faptul ca insusi sefului noului serviciu secret irakian - Muhammad Al-Shahwani - citeaza existenta in rezistenta armata din Irak a peste 200.000 de luptatori, gata de orice sacrificiu, arata ca intr-un an si jumatate gherila a crescut considerabil. Nu in ultimul rand, un factor foarte important este sprijinul considerabil pe care rezistenta irakiana il are din partea populatiei, fata de care fortele speciale americane planuiesc - ca si in anii '80 - sa recurga la tactica terorizarii in masa, a "PSYOPS" (operatiuni psihologice) si a deportarilor.
Or, Administratia Bush are deja "obrazul patat" serios dupa dezvaluirea abuzurilor si torturilor de la Abu Ghraib si Guantanamo, aplicate prizonierilor irakieni. In august 2004 un oficial al FBI specializat in contraterorism declara despre ororile de la Abu Ghraib si Guantanamo: "In mai multe randuri am fost introdus in camere de interogatoriu, unde am gasit detinutul cu catuse la maini si picioare, asezat direct pe jos, in pozitie fetala, fara apa sau hrana. De cele mai multe ori detinutii tinuti astfel urinau sau defecau pe ei, fiind lasati asa intre 18 si 24 de ore. Cand am intrebat politistul militar ce se intampla mi s-a raspuns ca existau ordine ca detinutilor sa le fie aplicat acest regim cu o zi inainte de a fi interogati. In alte randuri am dat peste detinuti care isi pierdusera cunostinta din cauza acestui tratament, zacand pe jos cu par in jurul lor. Se pare ca, tinuti astfel, unii detinuti cheleau pur si simplu peste noapte."
"Solutia Pinochet"
Criticii "Solutiei Salvador" sustin ca presedintele Bush ar trebui sa ia aminte cu mai multa atentie la soarta generalului Augosto Pinochet, fostul dictator chilian anchetat acum in propria sa tara pentru "razboiul murdar" din anii '70-'80. Pinochet, exact ca George W. Bush, a ordonat si finantat operatiuni ale "echipelor mortii" in strainatate. Un exemplu este asasinarea chiar la Washington, in septembrie 1976, a generalului disident chilian Orlando Letelier si a lui Ronni Moffitt, cu ajutorul discret al CIA, condusa in acel moment chiar de George H.W. Bush, tatal actualului presedinte, director al CIA in timpul Administratiei Gerald Ford. Orlando Letellier - fost ministru al Apararii si de Externe in guvernul marxist al lui Salvador Allende - a fost asasinat de "Patria y Libertad", organizatie care a luat parte activa la lovitura de stat militara condusa de Augusto Pinochet. Acum, batranul general - candva aliat de nadejde al Washingtonului - este chemat sa raspunda in fata Justitiei. Un precedent care nu ar trebui sa-l lase indiferent pe George W. Bush, sustin criticii care au poreclit, ironic, razboiul de contrainsurgenta preconizat pentru Irak drept "Solutia Pinochet".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.