Alegerile din 6 martie sunt desigur cruciale pentru Republica Moldova - dar si pentru politica externa a Romaniei in tot ce priveste Europa de Est si reevaluata zona a Marii Negre (la care se refera in ultimul timp presedintele Romaniei Traian Basesc
Alegerile din 6 martie sunt desigur cruciale pentru Republica Moldova - dar si pentru politica externa a Romaniei in tot ce priveste Europa de Est si reevaluata zona a Marii Negre (la care se refera in ultimul timp presedintele Romaniei Traian Basescu si ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu). Caci, in functie de rezultatul acestor alegeri, Moldova isi va stabili calea de urmat: catre vest, cu Uniunea Europeana, sau catre est si mai stransa cu Federatia Rusa.
Se stie ca presedintele Basescu si-a exprimat recent dorinta imbunatatirii relatiilor cu Republica Moldova si de a ajuta acest stat pe planul european. Pana una alta, relatiile romano-moldovene depind de actualul presedinte Voronin, a carui recenta declaratie despre romani numai prieteneasca nu este - liderul comunist de la Chisinau afirmand ca etnicii romani din Basarabia ar fi "o minoritate infama".
Pe de alta parte, conducerea Republicii Moldova se arata dispusa sa adopte o lege privind autonomia regiunii transnistriene - aceasta in conditiile in care rusii au declarat deunazi ca nu-si mai retrag trupele din Transnistria, iar presedintele Comitetului SUA pentru NATO a declarat ca sansele Moldovei de integrare europeana cresc ca urmare a accederii lui Viktor Iuscenko la putere in Ucraina si a lui Traian Basescu in Romania.
In timpul vizitei sale recente la Bruxelles, ministrul roman de externe, Mihai Razvan Ungureanu, a avut ocazia sa se exprime si asupra relatiilor dintre Romania si noua Ucraina, avand pe Viktor Iuscenko in frunte. Iuscenko ofera imaginea unei schimbari in Ucraina, a spus domnul Ungureanu, adaugand ca Romania doreste sa fie avocatul vocatiei europene a Ucrainei.
Cum ramane cu parteneriatul romano-rus de care vorbea, pana mai ieri, domnul Adrian Nastase? Dupa cum se pare, a murit sau, in cel mai bun caz, vegeteaza.
Spun aceasta pentru ca interesele Rusiei in Transnistria sunt opuse intereselor americane si romanesti. Rusia si vasalul ei transnistrian cauta sa blocheze posibila implicare a Statelor Unite, Uniunii Europene si Romaniei in procesul de pace. Pe de alta parte, acelasi presedinte Voronin, atat de putin amical fata de romani, joaca de catava vreme - cel putin aparent - pe o carte diferita de a Moscovei, a carei logica scapa deocamdata, dar nu inca mult timp. Caci e greu de crezut ca Voronin va fi un al doilea Iuscenko. Cert este ca, de la 21 ianuarie, importurile destinate Transnistriei - tranzitand Ucraina - trebuie sa prezinte certificate de import ale autoritatilor moldovenesti - un fel indirect de a marca suveranitatea Republicii Moldova asupra Transnistriei; masura a fost ceruta de Moldova si e de natura sa izoleze economic Transnistria si - important! - sa puna sub control contrabanda de arme practicata de autoritatile de la Tiraspol, aducatoare de mari venituri. De aici, interesul acestor autoritati in rezultatul favorabil al alegerilor parlamentare din Moldova la 6 martie.
Cert este ca, prin primirea - apropiata - a Romaniei in Uniunea Europeana, complexitatea deciziilor de politica externa ale Romaniei nu va scadea, ci dimpotriva, va creste. Este actualul corp diplomatic romanesc in masura sa-i faca fata?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.