O fetita din Peru, botezata de media "Mica Sirena", din cauza faptului ca s-a nascut cu picioarele lipite, o anomalie extrem de rara la nivel mondial, va fi supusa unei interventii chirurgicale, in cadrul careia medicii vor incerca sa-i separe cele d
O fetita din Peru, botezata de media "Mica Sirena", din cauza faptului ca s-a nascut cu picioarele lipite, o anomalie extrem de rara la nivel mondial, va fi supusa unei interventii chirurgicale, in cadrul careia medicii vor incerca sa-i separe cele doua membre inferioare, relateaza presa internationala. Micuta Milagros Cerron (prenumele ei inseamna "minuni" in spaniola) este unul din putinii supravietuitori, la nivel mondial, din randul celor care vin pe lume cu sindromul sirenomelia (sau sindromul sirenei), si care a trait mai mult de cateva ore de la nastere, au precizat specialistii.
Pentru Luis Rubio, seful echipei de medici specialisti peruani care va incerca sa separe picioarele micutei in jurul datei de 24 februarie, intr-un spital din Lima, anul care a trecut a reprezentat o cursa contra cronometru pentru ca a trebuit sa se puna la curent cu o serie de amanunte care ii erau cunoscute numai din carti. Din cate se pare, la nivel mondial mai exista o singura "sirena" care a supravietuit operatiei de separare a membrelor - o adolescenta americanca, Tiffany Yorks, care are acum 16 ani si care a fost supusa acestei interventii chirurgicale pe cand avea doar cateva luni.
Specialistii spun ca sirenomelia este o anomalie la fel de rara precum cea a gemenilor siamezi, dar este aproape intotdeauna fatala, pentru ca este insotita, cel mai adesea, de lipsa rinichilor, dar si de alte complicatii severe. "Este ceva extrem de rar. Prezenta complicatiilor renale - absenta rinichilor sau dezvoltarea insuficienta a acestora - face supravietuirea aproape imposibila sau improbabila", spune Pierpaolo Mastroiacovo, director al Centrului International al Defectelor din Nastere din Roma.
De la brau in sus, Milagros este un copil perfect normal si sanatos, care se bucura, gangureste si se comporta ca orice alt sugar de varsta sa. De la brau in jos insa, micuta pare ca a fost introdusa intr-un sac de piele, picioarele sale fiind perfect unite din acea zona pana la calcaie. Asemanarea dintre formele micutei si cea a legendarelor sirene este aproape perfecta. Pe de alta parte insa, oasele celor doua picioare ale ei sunt vizibile si se misca separat "ca si cum ar dori sa iasa din sacul in care a fost introdusa", spune doctorul Rubio. Acesta se ocupa de Milagros de cand micuta avea doar doua zile. Dupa ce i-au facut toate analizele posibile, Rubio a ajuns la concluzia ca Milagros, care cantareste acum 7,5 kilograme si masoara 60 de centimetri, are cartilaje si oase separate si, desi nu poseda decat un rinichi, acesta este perfect sanatos.
Doctorii au explicat ca pe 9 februarie vor introduce intre picioarele micutei trei pungi de silicon umplute cu solutie salina si vor adauga gradual din ce in ce mai mult lichid pentru a ajuta pielea sa se intinda si sa acopere, in cele din urma, cele doua picioare care ii vor fi "create" centimetru cu centimetru. Mutaz Habal, doctorul care a tratat-o pe Tiffany Yorks si care este efectiv un pionier in ceea ce priveste tehnica de separare, spune ca aceasta interventie chirurgicala este una cu un risc extrem de ridicat "Sunt convinsa ca totul va merge struna. Am incredere deplina in medici si in instinctul meu de mama", declara insa mama lui Milagros, Sara Arauco, in varsta de 19 ani. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.