Executivul a adoptat, joi seara, pe ultima suta de metri normele metodologice ale noului Cod Fiscal. Data fiind gaura bugetara pe care a provocat-o intruducerea cotei unice, Executivul a trebuit sa gaseasca formula de a scoate bani din piatra seaca.
Executivul a adoptat, joi seara, pe ultima suta de metri normele metodologice ale noului Cod Fiscal. Data fiind gaura bugetara pe care a provocat-o intruducerea cotei unice, Executivul a trebuit sa gaseasca formula de a scoate bani din piatra seaca. 4 Cei mai avantajati de noile norme de aplicare a Codului Fiscal sunt cumparatorii de autoturisme din import in leasing. Pentru acestia s-a stabilit ca acciza sa se plateasca nu la valoarea totala a autoturismului cum era pana acum, ci doar la cea reziduala, reprezentand 20% din pretul masinii. Ca atare trebuie sa plateasca rate mai mici. Cei care au achitat deja contractele vor trebui sa primeasca o parte din bani inapoi din partea autoritatilor vamale.

* Tot in privinta accizelor, s-a stabilit ca bauturile cu o concentratie alcoolica mai mica de 6% sa nu mai fie marcate si deci accizate.

* Pentru tarani insa normele metodologice aduc vesti nu tocmai bune. Tuica si rachiurile din fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale vor fi exceptate de la plata accizelor, dar doar in limita cantitatii de 300 de litri si avand concentratie alcoolica de 40%. Ce va depasi cantitatea stabilita de lege ca fiind neaccizata va avea o taxa de 280 de euro pe hectolitru. Trebuie spus ca dupa aderarea la UE derogarea de la neaccizare va fi probabil doar 50 de litri, asa cum s-a negociat deja in capitolul Agricultura.

* Textul adoptat in sedinta de Guvern pune pe jar si mamicile, caci s-a stabilit impozitarea indemnizatiilor acordate pentru risc maternal si cele date pentru ingrijirea copiilor bolnavi.

* Tot impozitate vor deveni si indemnizatiile pentru trecerea temporara in alta munca, pentru reducerea timpului de munca, dar si pentru carantina. Aceasta masura va duce la scaderea efectiva a sumei primite de beneficiari.

* Tot la capitolul impozitari, Guvernul a decis si impozitarea cu 20% a castigurilor de tip jack-pot ce se realizeaza in cadrul unui sistem electronic.



Procedura pentru venitul global dispare

in acelasi context al noilor masuri de fiscalizare, Ministerul Finantelor a stabilit ieri si baremul de impozitare pentru venitul global obtinut in anul 2004. De amintit ca este ultimul an in care impozitarea populatiei se va mai face prin procedura de globalizare.
Deocamdata, in anul 2005 vom plati impozitul pe venitul global pentru anul 2004 conform tabelului alaturat.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.