Magistratii continua protestul impotriva refuzului Ministerului Finantelor de a aviza favorabil majorarea drepturilor salariale, fara discriminare. Primele actiuni de protest vor fi initiate de magistratii Curtii de Apel Suceava. Astfel, luni, toti j
Magistratii continua protestul impotriva refuzului Ministerului Finantelor de a aviza favorabil majorarea drepturilor salariale, fara discriminare. Primele actiuni de protest vor fi initiate de magistratii Curtii de Apel Suceava. Astfel, luni, toti judecatorii si personalul auxiliar al acestei Curti, dar si magistrati din intreaga tara care se alatura acestui protest, vor purta banderole albe pe brat. Magistratii de la Suceava au semnat un memoriu catre premierul Calin Popescu Tariceanu, in care sustin ca sunt "profund consternati" si "revoltati" de refuzul ministrului Ionut Popescu de a aviza favorabil majorarea salariilor tututor magistratilor, stiut fiind ca numai cei de la PNA si de la Parchetul Inaltei Curti au beneficiat de majorarea cu 40 la suta.
Conform Asociatiei Magistratilor din Romania, "magistratii acestei tari sunt solidari, intr-un gest de atentionare a celorlalte autoritati ale statului - Executiv si legislativ: Justitia romana trebuie tratata corespunzator statutului si pozitiei pe care o are potrivit Constitutiei. Ei reprezinta puterea judecatoreasca, una dintre cele trei, care sunt egale. Ei nu sunt functionari publici, ci indeplinesc functii de demnitate publica, indiferent de nivel de instanta/parchet, asemeni judecatorilor de la ICCJ. Justitia se infaptuieste de Inalta Curte si celelalte instante. Statutul magistratilor Romaniei este acela de independenta si nu acceptam ca Justitia sa fie tratata ca un subordonat, sa i se aplice principiile de ierarhizare, care stau la baza statutului, activitatii si salarizarii functionarilor publici. Ei fac parte din acelasi sistem judiciar unitar, independenta lor economica si politica trebuie sa fie echitabil recunoscuta la nivelul celorlalte puteri ale statului si nu desconsiderata prin tratament discretionar si prin legi. Magistratii pretind tratament egal cu celelalte puteri ale statului pentru o functionare normala".
Atitudine "jignitoare"
"Este hazardanta si jignitoare atitudinea ministrului de Finante fata de categoria profesionala a magistratilor, care, in opinia domniei sale, reprezinta "o categorie bugetara careia trebuie sa i se aplice un sistem similar cu cel al functionarilor publici". Aceasta afirmatie deplaseaza discutia vizand drepturile salariale pe o pista periculoasa, aceea a scoaterii Justitiei din randul puterilor in stat", se arata in memoriul adresat premierului.
Judecatorii suceveni adauga ca aceasta atitudine a aparut in momentul in care judecatorii si personalul auxiliar al instantelor au pus in discutie executarea hotararilor judecatoresti irevocabile vizand plata unor drepturi salariale restante, drepturi care au fost achitate integral numai procurorilor si magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Judecatorii Curtii de Apel Suceava considera ca initiativa ministrului Justitiei, Monica Macovei, exprimata in proiectul unei ordonante de urgenta privind salarizarea magistratilor si personalului auxiliar a urmarit eliminarea acestei discriminari.
Ministrul Finantelor ne-a declarat ca nu este vorba de a se opune unei astfel de majorari, "ci este vorba de buget, de a avea banii necesari pentru sustinerea unei astfel de majorari, suma ridicandu-se la 5400 de miliarde lei". Ramane ca Executivul sa discute aceasta problema spinoasa, pentru ca un protest national al magistratilor reprezinta un semnal de alarma serios.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.