Compania americana General Electric (GE) va furniza societatii Nuclearelectrica servicii si componente in valoare estimata de 9,5 milioane de dolari pentru Unitatea 1 a centralei Cernavoda, in baza unui contract cadru semnat recent, informeaza un com
Compania americana General Electric (GE) va furniza societatii Nuclearelectrica servicii si componente in valoare estimata de 9,5 milioane de dolari pentru Unitatea 1 a centralei Cernavoda, in baza unui contract cadru semnat recent, informeaza un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului, citat de Mediafax. Potrivit sursei citate, contractul are o valabilitate de cinci ani si vizeaza livrarea de piese de schimb si asistenta tehnica pentru grupul tubogenerator de 706,5 MW al Unitatii 1 a centralei nucleare Cernavoda.
"Valoarea estimata a lucrarilor prevazute in contractul cadru este de circa 9,5 milioane de dolari, adica valoarea medie a lucrarilor anuale planificate de reparatii si mentenanta executate pana in prezent de catre specialistii General Electric, de la punerea in functiune a Unitatii 1 de la Cernavoda", se mai arata in comunicat. Directorul general al Nuclearelectrica, Ioan Rotaru, a declarat ca documentul a fost semnat la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, iar intrarea in vigoare a contractului a fost hotarata cu ocazia vizitei unei delegatii a companiei americane, condusa de presedintele General Electric, John Rice. Oficialul GE s-a intalnit, saptamana trecuta, cu ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, pentru a discuta implicarea companiei americane in proiecte energetice din Romania.
Turbogeneratorul Unitatii 1 a fost realizat de General Electric, firma care detine si licenta de fabricatie, in cooperare cu firma romaneasca General Turbo Bucuresti. De asemenea, compania americana este unul din furnizorii de echipamente pentru finalizarea Unitatii 2 de la Cernavoda, si a depus o scrisoare de interes pentru a participa la realizarea celui de-al treilea reactor al centralei, dar a fost respins de autoritati.
Centrala Nucleara Cernavoda functioneaza, in prezent, cu un singur reactor din cele cinci proiectate, cu o putere instalata de circa 700 MW, care acopera peste 10% din consumul national de energie electrica. Dupa punerea in functiune a Unitatii 2, CNE va furniza aproximativ 18% din productia nationala de electricitate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.