Dezvaluirile ziarului ZIUA despre activitatea dubioasa a procurorilor PNA Oradea l-au obligat pe Procurorul General Ioan Amarie sa delege doi inspectori din Bucuresti pentru a verifica mai multe sesizari formulate impotriva subordonatului sau din Ora
Dezvaluirile ziarului ZIUA despre activitatea dubioasa a procurorilor PNA Oradea l-au obligat pe Procurorul General Ioan Amarie sa delege doi inspectori din Bucuresti pentru a verifica mai multe sesizari formulate impotriva subordonatului sau din Oradea, Ioan Moldovan. Potrivit surselor noastre, cei doi procurori inspectori au ridicat mai multe dosare, registre si lucrari penale, urmand ca, pentru definitivarea controlului intern, sa fie verificata si partea ascunsa, mai exact informatii si sesizari despre Sectia Teritoriala a PNA Oradea ajunse la Bucuresti pe cai specifice, dar de o gravitate deosebita.
Verificarile comisiei trimise la Oradea vizeaza un dosar pe care procurorul sef Ioan Moldovan l-ar fi musamalizat sau caruia nu i-ar fi dat curs cercetarilor. "Bomba" a explodat tocmai la Bucuresti, in timpul audierilor efectuate in dosarul instrumentat impotriva fostului director al finantelor bihorene, Ioan Lascau. Din declaratia unui martor s-a stabilit atunci ca Ioan Moldovan stia de o repartizare frauduloasa a unui apartament catre fiul fostului presedinte al Curtii de Apel Oradea, Mircea Mester si de lucrarile de "imbunatatire", valorand peste un miliard de lei, de care s-ar fi "ocupat" firma martorului denuntator. Rasplata a fost taraganarea declararii falimentului firmei, desi existau nu mai putin de opt dosare inregistrate la instanta de diferiti debitori neplatiti cu anii.
Alte rateuri profesionale ale procurorului Moldovan care ar trebui sa-i intereseze pe cei doi inspectori au ca punct de pornire o recenta adresa pe care seful PNA Oradea a trebuit - dupa mai multe insistente ale instantei - sa o trimita Curtii de Apel Brasov. In acest caz, PNA Oradea a fost nevoit sa recunoasca faptul ca nu are casetele dupa care s-ar fi facut transcrierea "discutiilor" telefonice ale judecatoarei Elena Pop-Blaga cu autodenuntatorul Cornel Huplea. Acuzarea a fost practic blocata de falsul sau neglijenta lui Ioan Moldovan, care se va solda probabil cu achitarea judecatoarei sau cu restituirea dosarului pentru refacerea urmaririi penale.
Comenzile politice si interesele economice au marcat deplin activitatea PNA Oradea. Iata si o mostra de profesionalism a echipei lui Moldovan: la 22 iunie 2004, bihoreanul Neaga Gavril este implicat intr-un grav accident de circulatie. In aceeasi zi, el depune la Politie un autodenunt in care il incrimineaza pe actualul lider sindical de la schela de foraj Marghita, sucursala Suplacu de Barcau a SNP Petrom, Kovacs Ioan, pentru presupuse fapte petrecute in perioada 2000-2001 (pe cand Kovacs era un biet sef de cantina!), autodenunt in urma caruia acestuia i se deschidea un dosar de cercetare penala. Afland de acest incident, prefectul de atunci al judetului Bihor, Florian Serac, suparat pe Kovacs pe care il banuia ca anuntase reporterii de la ziarele locale despre imixtiunea sa ilegala intr-un conflict sindical anterior, ii sugereaza discret procurorului Ioan Moldovan sa il "rezolve". Dupa catva timp de la depunerea autodenuntului lui Neaga, liderul de sindicat Kovacs este arestat, acuzat ca ar fi incercat zadarnicirea anchetei prin influentarea martorilor, desi nu existau nici un fel de probe solide la dosar.
Dar cea mai mare problema a procurorului sef al sectiei teritoriale a PNA Oradea consta in vulnerabilitatea sa, el fiind acuzat ca si-ar fi violat fiica, care, in cele din urma, si-ar fi pus capat zilelor. ZIUA a prezentat la vremea respectiva drept dovezi declaratiile inregistrate ale fostului sef al Serviciului de Reanimare din cadrul Spitalului Zalau, Viorel Chifor, care o tratase pe fiica procurorului in urma a doua tentative de sinucidere. Potrivit medicului, fata ar fi ramas insarcinata cu propriul tata. Ioana Deliana a murit acum trei ani dupa ce s-a spanzurat. Dupa dezvaluirile ZIUA, PNA Bucuresti a anuntat inceperea unei anchete interne pentru verificarea semnalelor mass-media referitoare la activitatea si probitatea morala a lui Moldovan, ancheta ale carei concluzii, daca ea a fost vreodata finalizata, nu au fost aduse la cunostinta opiniei publice. De asemenea, nu se cunosc solutiile din dosarele cu plangeri penale impotriva lui Moldovan si a ofiterilor de politie judiciara din PNA Oradea ce zac la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Tortura psihica si santaj
La fel de surprinzatoare este mentinerea in structuri a lui Traian Surducan, ofiterul de ancheta al PNA Bihor, fost politist, angajat al serviciului Cercetari Penale, fost sef al Politiei Municipiului Oradea, de unde a fost "epurat" prin propria-i demisie, avizat ca figureaza intr-un raport al UM 0962 cu fapte scandaloase, nefacute publice nici azi. Cauzele demisiei lui Surducan nu au fost lamurite nici macar de seful Inspectoratului Judetean. Cunoscut drept omul "de contact" (la propriu) al lui Ioan Moldovan, Traian Surducan a fost acuzat in repetate randuri ca printre metodele sale de ancheta se numara tortura psihica si santajul.
Spre exemplu, in aprilie 2004, un om de afaceri oradean, Ioan Blidaru, a iesit la rampa cu declaratii bomba, aratand ca procurorii anticoruptie oradeni s-au folosit de interceptari ilegale ale telefoanelor si de fotografii facute de serviciile secrete si ca, dupa ce i-au fost aduse la cunostinta "probele", a fost pur si simplu santajat de anchetatori pentru a-i denunta pe primarul municipiului Oradea, Petru Filip, precum si pe directorul Finantelor Publice Bihor, Ioan Lascau, pentru a scapa de urmarirea penala: "M-au obligat sa sustin lucruri contrare realitatii, cu promisiunea reducerii la jumatate a pedepsei... M-au fortat sa spun ca am sponsorizat echipa de fotbal a orasului din interes, ca sa imi asigure Filip contracte. Mi s-a cerut cu orice pret sa fac un denunt impotriva lui Lascau, ca i-am dat bani si tot asa... Am refuzat sa declar asa ceva. Cum sa spun minciuni? Seful PNA Bihor, Ioan Moldovan, si ofiterul sau anchetator, Traian Surducan, m-au amenintat ca voi primi ani de zile de inchisoare pentru acest refuz", a declarat omul de afaceri santajat.
Tot Surducan a coordonat ancheta lui Silviu Florin Chiriac, sef Serviciu Administratie din cadrul Primariei Oradea, acuzat ca ar fi pretins unei cunostinte suma de 2000 USD pentru a-i repartiza peste rand o locuinta sociala. De fapt, respectiva cunostinta, asa cum au aratat mai apoi actele depuse la dosar de aparatorul functionarului, luase de la acesta cu imprumut 4000 de dolari pentru a achizitiona o locuinta. Cum insa respectivul apartament facea parte dintr-un imobil revendicat, femeia a vrut sa scape de datorie si s-a "autodenuntat". In momentul interogatoriului insa, Traian Surducan i-a propus lui Chiriac sa ii ajute cu orice declaratie sau informatie care sa duca la arestarea lui Petru Filip, primarul Oradei, pentru a scapa de pedeapsa. Omul a avut puterea sa refuze, lucru ce a insemnat insa prelungirea arestului cu inca o bucata de timp, pana cand justitia a decis eliberarea sa. Cazul lui Chiriac avea o regie proprie, orchestrata de catre Moldovan prin care, sprijinit in demersurile sale de catre fostul prefect PSD Florian Serac, democratul Petru Filip trebuia compromis vizavi de subiectul locuintelor ANL. Rezultatul vanatorii de vrajitoare instrumentate de Moldovan, la comanda politica a lui Serac, a fost amanarea inaugurarii blocului ANL cu inca o luna, creand astfel profunde nemultumiri in randul tinerilor care au beneficiat in mod legal de aceste repartitii.
Nu a fost insa singura actiune comandata politic la care oamenii lui Moldovan s-au inhamat. Un alt oradean, Costel Berce, aflat in arest timp cinci luni la Penitenciarul Oradea, povesteste ca a fost vizitat de mai multe ori de Traian Surducan. Berce a scris un memoriu in care a relatat discutiile pe care le-a avut cu acestia: "In perioada martie-iulie, aflandu-ma arestat in penitenciarul Oradea am fost torturat psihic de cei de la PNA, in speta de domnul Surducan. Aratandu-mi tot felul de declaratii si prezentandu-mi tot felul de informatii pe care le detin (...) domnul Surducan mi-a explicat ca poate sa-mi faca multe avantaje in timpul executarii pedepsei, dupa care mi-a zis sa fac o cerere pentru pachet, telefon si vorbitoare prelungite cu familia. Am facut si s-a aprobat. Dupa cateva zile am fost dus la sediul PNA, unde Surducan ma astepta cu cafea si tigari explicandu-mi ca nu am decat avantaje daca dau declaratie cum i-am dat spaga unui director de la Petrom".
Tot Surducan a lucrat si la dosarul judecatoarei Elena Pop Blaga, acuzata de luare de mita intr-un dosar ce a tinut prima pagina a ziarelor locale. Coincidenta sau nu, Traian Surducan, ajuns mai apoi la PNA Bihor, a fost protagonistul unui accident de circulatie, produs, in Oradea, cu masina lui Dumitru Blaga, tatal judecatoarei.
E de la sine inteles ca asemenea procurori si ofiteri de politie judiciara distrug imaginea de ansamblu a institutiei conduse de procurorul sef Ioan Amarie. Cel in puterea caruia sta asanarea PNA de toti angajatii neprofesionisti care au compromis ideea de anticoruptie si au terfelit reputatia si increderea in aceasta structura. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.