"La tepe, baieti, in Piata Victoriei", hahaia presedintele Basescu in campania electorala catre fostii guvernanti. Deocamdata, in fata Guvernului n-a aparut nici o teapa, iar unii sunt de parere ca o prima "teapa" a luat chiar populatia prin introduc
"La tepe, baieti, in Piata Victoriei", hahaia presedintele Basescu in campania electorala catre fostii guvernanti. Deocamdata, in fata Guvernului n-a aparut nici o teapa, iar unii sunt de parere ca o prima "teapa" a luat chiar populatia prin introducerea cotei unice de impozitare de 16%. Pe zi ce trece devine tot mai clar ca cea mai importanta promisiune de campanie a Aliantei PNL-PD n-a avut in spate calcule bine fundamentate.
Probabil ca liberalii si democratii nu prea se asteptau sa ajunga la guvernare si sa fie chiar obligati sa aplice celebra cota unica. intr-o prima faza, salariati si patroni s-au bucurat. Primeau un cadou frumos de Anul Nou. Nu trece mult timp insa si vine si decontul. Impozitul pentru microintreprinderi se dubleaza. La fel si cel pe dividende. Deducerile scad atat in privinta
veniturilor obtinute din drepturi de proprietate intelectuala, cat si in privinta veniturilor din chirii; in plus, pentru ambele tipuri de venituri, impozitul creste cu un procent. si e doar inceputul. in aceste zile, echipa FMI negociaza la greu cu Guvernul. "Alegeti!" -li se spune celor de la Palatul Victoria - ori blocati cresterile de salarii anuntate pentru bugetari, ori amanati recalcularea pensiilor. De ce? Pentru ca "gaura" bugetara in urma aplicarii cotei unice de 16% se cifreaza undeva la 30.000 de miliarde de lei! Dar asta nu e tot.
Urmeaza cresterea exponentiala a accizelor la tigari si cafea (fie, pana la urma este o "taxa pe viciu"), insa si la carburanti, crestere care se va reflecta in toate preturile pe principiul jocului de domino. Mai rau, Guvernul va acciza si produse care pana acum erau scutite de acest regim fiscal: curentul electric sau pacura pentru incalzire. Asa ca, in momentul in care vor incepe sa curga facturile marite, populatia va realiza ca, de fapt, ce a luat pe mere va da pe pere. Cat priveste scoaterea la lumina a muncii la negru, ea este doar o himera a lui Videanu, atat timp cat procentul enorm al contributiilor sociale platite de patron se mentine la acelasi nivel ca inainte.
E drept ca un efect benefic ar putea fi - repet, ar putea fi - cresterea investitiilor straine atrase de cota de doar 16% impozit pe profit. insa acelasi efect s-ar fi putut obtine umblandu-se doar la impozitul pe profit si nu creandu-le tuturor salariatilor o speranta care se va dovedi a fi desarta. Pana la urma, un castig de cateva sute de mii de lei se va transforma, de fapt, in pierdere, luand ca reper noile preturi la tot felul de categorii de produse.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.