Politica fiscala promovata de actualul Guvern nu-i lasa indiferenti pe parlamentarii europeni. Raportorul pentru Romania, socialistul francez Pierre Moscovici, i-a atras atentia lui Mihai Razvan Ungureanu asupra efectelor pe care introducerea cotei u
Politica fiscala promovata de actualul Guvern nu-i lasa indiferenti pe parlamentarii europeni. Raportorul pentru Romania, socialistul francez Pierre Moscovici, i-a atras atentia lui Mihai Razvan Ungureanu asupra efectelor pe care introducerea cotei unice le poate avea. Ministrul roman de Externe a raspuns, miercuri, la Bruxelles, intrebarilor parlamentarilor europeni din Comisia de Afaceri Externe.
"Nu vreau sa intervin in politica fiscala a Guvernului roman, dar el va trebui sa fie atent ca aceasta politica sa fie compatibila cu cea europeana si sa nu duca la un dumping fiscal", a avertizat Moscovici, "reflectand preocuparea multor francezi si germani ca isi pierd locurile de munca in favoarea tarilor din Est cu un regim fiscal mai generos".
De asemenea, raportorul a atras atentia asupra unor chestiuni considerate inca problematice in relatia Bucurestiului cu UE - coruptia, concurenta si mediul.
Ungureanu le-a prezentat oficialilor europeni pasii facuti de autoritatile romane in cazul domeniilor vizate de clauza de siguranta. Ministrul de Externe le-a prezentat europarlamentarilor masurile luate de Cabinetul de la Bucuresti si care sunt in curs de aplicare.
In ceea ce priveste Justitia, este vorba despre ridicarea imunitatii fostilor detinatori de portofolii in Guvern, asigurarea independentei prin alegerea Consiliului Superior al Magistraturii, reducerea influentei Ministerului in actul de justitie, alocarea aleatorie a cauzelor la instante, asigurarea independentei politice a Ministerului Justitiei prin numirea ministrului si a secretarilor de stat neimplicati politic.
O alta problema ridicata de parlamentarii europeni a fost cea a adoptiilor internationale, mai ales solutionarea cazurilor pentru care au fost incepute procedurile inainte de intrarea in vigoare a legii in domeniu (la 1 ianuarie 2005), dar care nu au putut fi duse pana la capat.
Temele au fost reluate si in cadrul intrevederii cu comisarul pentru extindere, Olie Rehn. "Vom face tot ce ne sta in putere sa colaboram cu Guvernul roman, care a facut un debut promitator privind reformele in aceste capitole critice", a afirmat comisarul, citat de BBC.
Amintind ca tratatul de aderare va fi semnat la 25 aprilie si ca obiectivul ramane intrarea Romaniei in 2007, el a avertizat ca "noul Guvern nu se poate lasa pe tanjala, pentru ca mai are multe de facut".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.