Sunt sanse ca regulile jocului, impuse de baronii celor cinci SIF-uri, sa fie schimbate in perioada urmatoare. Sub presiunea celor 9.000.000 de actionari care sunt tinuti practic "prizonieri" de membrii unor conduceri instalati parca pe viata, si in
Sunt sanse ca regulile jocului, impuse de baronii celor cinci SIF-uri, sa fie schimbate in perioada urmatoare. Sub presiunea celor 9.000.000 de actionari care sunt tinuti practic "prizonieri" de membrii unor conduceri instalati parca pe viata, si in urma dezbaterii declansate de ziarul ZIUA, CNVM a decis in sfarsit ca este momentul sa iasa din inertie si sa sustina interesele actionarilor. Paradoxal, desi situatia nu s-a schimbat de aproape un deceniu (momentul aparitiei celor cinci SIF-uri) toti factorii implicati in activitatea societatilor sunt de acord ca, in actuala formula a actionariatului, este practic imposibila implicarea proprietarilor de drept in activitatea SIF-urilor. Mai mult decat atat, proiectul de lege a pietei de capital a continut, initial, o prevedere care ar fi permis modificarea pragului de detinere de 0,1% din actiunile unui SIF, principalul obstacol in administrarea normala a societatilor. Aceasta prevedere s-a pierdut, insa, undeva intre Guvern si Parlament, iar legea a aparut anul trecut fara aceasta prevedere.
Ieri a avut loc o intalnire intre membrii Comisiei si managerii SIF-urilor, in cadrul careia au fost initiate discutiile cu privire la elaborarea unui proiect de Instructiune referitor la activitatea SIF-urilor, care va aduce precizari privind incadrarea in prevederile Legii 297/2004 privind piata de capital. Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al CNVM, ne-a declarat ca discutiile dintre cele doua parti au in vedere si pragul de detinere de 0,1% din actiunile SIF. "Specialistii din Executivul Comisiei vor analiza problemele discutate in cadrul sedintei, iar concluziile vor fi cuprinse in proiectul de instructiuni", a spus Ciprian Ene, adaugand ca acestea ar putea fi anuntate saptamana viitoare. Unul dintre comisarii CNVM, Paul Miclaus, a sustinut public eliminarea sau cel putin modificarea pragului de 0,1%.
Modificarea sau chiar eliminarea pragului de detinere la SIF-uri ar trebui sa rezolve multe dintre disfunctionalitatile care caracterizeaza activitatea acestora, insa exista si analisti care apreciaza ca in cazul SIF-urilor trebuie adoptate masuri chiar mai radicale. "Acestor societati si managerilor lor statul le-a facut cadou o avere - a populatiei. Este vorba de o avere primita si nu dobandita prin competitivitate pe piata sau prin competenta managementului", a explicat Serbanescu. El a subliniat ca nu vede nici o solutie pentru rezolvarea acestei probleme, managerii SIF-urilor fiind, in opinia sa, imposibil de schimbat de catre actionari. Pragul de detinere de maxim 0,1% din actiunile unei Societati de Investitii Financiare a fost introdus in statutul fiecareia dintre cele cinci societati in momentul infiintarii lor, iar acesta nu poate fi modificat decat in cadrul AGA Extraordinara. Actionariatul fiind, insa, extrem de dispersat, este practic imposibila convocarea unei adunari statutare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.