Pe data de 17 decembrie 2004 Consiliul European a incheiat oficial negocierile de aderare ale Romaniei la UE. Pana la semnarea Tratatului de Aderare, programata pentru 25 aprilie 2005, Guvernul Romaniei trebuie sa demonstreze prin actiuni concrete in
Pe data de 17 decembrie 2004 Consiliul European a incheiat oficial negocierile de aderare ale Romaniei la UE. Pana la semnarea Tratatului de Aderare, programata pentru 25 aprilie 2005, Guvernul Romaniei trebuie sa demonstreze prin actiuni concrete in fata Uniunii Europene ca a indeplinit cele 11 conditii stabilite la incheierea capitolelor "Justitie si Afaceri Interne" si "Competitie", astfel:
In martie 2005, pe domeniul JUSTITIE, Guvernul trebuie sa prezinte la Bruxelles urmatoarele:
1-2. Un Plan unic multi-anual de investitii, care sa reflecte calendarul si progresul exact in implementarea Planului de Actiune Schengen (amendat cu acquis-ul comunitar) si in asigurarea unui nivel inalt al controlului si supravegherii la viitoarele granite externe ale UE. Accentul se pune pe recrutarea a inca 4438 politisti de frontiera si pe intarirea controlului in special la granitele de est (Ucraina, Moldova, Marea Neagra).
3. Un Plan de actiune actualizat si o Strategie de reforma a Sistemului Judiciar (inclusiv nivelul de implementare al strategiei pana la acel moment), care sa includa principalele masuri pentru implementarea Legii de organizare a sistemului judiciar, a Legii cu privire la statutul magistratilor si a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii care au intrat in vigoare la 30 septembrie 2004. Sa demonstreze functionarea deplina a noului sistem de distributie aleatoare a cazurilor in tribunale.
4. Accelerarea luptei anti-coruptie la nivel inalt, prin aplicarea stricta a legislatiei existente, asigurarea independentei PNA si prezentarea de catre acesta a unor rapoarte convingatoare de activitate.
5. Realizarea unui audit independent al rezultatelor si impactului Strategiei Nationale Anti-Coruptie adoptata de precedentul Guvern, insotita de un plan de actiune cu prevederi bugetare adecvate pentru cresterea eficientei luptei anticoruptie.
6. Dovada asigurarii unui cadru legal clar pentru indeplinirea sarcinilor jandarmeriei si politiei, care sa prevada cooperarea dintre acestea in domeniul implementarii legislatiei. In plus, un plan clar de recrutare de personal pana la mijlocul anului 2005 cu scopul de a completa cele 7000 pozitii neocupate in politie si 18.000 in jandarmerie pana in 2007.
7. O strategie multianuala anti-criminalitate, care sa prevada actiuni concrete pentru a reduce rolul Romaniei ca tara de origine, tranzit si destinatie a victimelor traficului de persoane si pentru a intocmi anual din martie 2005 statistici credibile privind controlul acestui fenomen.
In domeniul CONCURENTEI Romania trebuie sa demonstreze:
8. Un control real al potentialelor ajutoare de stat, inclusiv in ceea ce priveste reesalonarea obligatiilor din domeniul fiscal, social si energetic asigurat de catre Consiliul Concurentei.
9. Punerea la punct a mecanismelor de monitorizare a ajutoarelor de stat si a politicii anti-trust.
10. Respectarea integral a angajamentului de a nu acorda sau plati ajutoare de stat pentru combinate siderurgice, conform Strategiei Nationale de Restructurare pentru perioada 1 ianuarie 2005-31 decembrie 2008.
11. Alocarea de mijloace financiare adecvate si resurse umane calificate Consiliului Concurentei.
Pe 13 aprilie 2005 este programata sa aiba loc avizarea de catre Parlamentul European a Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana pe baza rezultatelor obtinute de Romania in indeplinirea celor 11 conditii pana in luna martie. In baza avizului Parlamentului European, pe 25 aprilie va avea loc la Bruxelles semnarea tratatului de aderare, care va fi transmis spre ratificare tuturor statelor membre.
In luna mai va urma primul raport de monitorizare al Comisiei Europene. Acesta va urmari progresele concrete ale Romaniei in implementarea tuturor capitolelor negociate. Orice intarziere fata de calendarul prevazut sau problema legata de aceste evolutii vor fi semnalate de catre Comisie prin scrisori de avertizare si vor fi raportate Consiliului European. Daca aceste probleme sau intarzieri se agraveaza, Comisia poate recomanda Consiliului aplicarea uneia dintre cele trei clauze de salvgardare continute in Tratatul de Aderare (economie, piata interna si justitie/afaceri interne).
(Sursa: SAR)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.