Pana la adoptarea Legii privind reproducerea asistata, ministrul sanatatii, prof. dr. Mircea Cinteza, le cere medicilor sa nu mai faca fertilizari in vitro decat pana la varsta biologica a femeilor. Deoarece legea nu exista inca, medicii de la Giules

Pana la adoptarea Legii privind reproducerea asistata, ministrul sanatatii, prof. dr. Mircea Cinteza, le cere medicilor sa nu mai faca fertilizari in vitro decat pana la varsta biologica a femeilor. Deoarece legea nu exista inca, medicii de la Giulesti nu pot fi acuzati de o greseala penala, dar ministrul sanatatii spune ca ei vor fi judecati etic de Colegiul Medicilor. Echipa de medici de la Maternitatea Giulesti care s-a ocupat de cazul Adrianei Iliescu va fi judecata din punct de vedere moral de Colegiul Medicilor, a declarat, ieri, Mircea Cinteza, ministrul sanatatii. El a spus ca exista sanctiuni si pentru culpa morala, dar nu a dorit sa comenteze in nici un fel asupra acestui lucru: "Daca se va face o judecata, ea nu trebuie influentata de nimeni si de nimic". Echipa de medici nu va fi insa judecata din punct de vedere penal, pentru ca nu exista inca in Romania o lege pentru reproducerea umana asistata. Ministrul sanatatii a spus totusi ca vom avea in acest an o lege si el a adresat un apel serios echipelor de medici care se ocupa cu fertilizarea in vitro, de a nu mai folosi asemenea proceduri la femeile aflate la menopauza. Desi viitoarea lege nu prevede o varsta limita, Cinteza spune ca nici nu va cere asa ceva: "E unanim cunoscut ca menopauza se instaleaza inainte de varsta de 50 de ani, iar in lege se va preciza ca e interzisa fertilizarea in vitro mai tarziu decat varsta biologica necesara procrearii".
De asemenea, mai exista un articol care spune clar ca aplicarea fertilizarii in vitro e conditionata de proportionalitatea logica intre dorinta de a avea un copil, riscul copilului la nastere si dupa nastere si riscul mamei de a-si pierde viata sau integritatea fizica. in ceea ce priveste echipa de medici condusa de prof. dr. Bogdan Marinescu, ministrul Cinteza a spus ca este "o echipa foarte bine pregatita profesional, dar si-a asumat o raspundere morala in contradictie cu regulile pe care trebuie sa le stim noi toti".
Secretarul de stat Bogdan Panait, seful Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), sustine ca situatia Adrianei Iliescu poate fi comparata cu cea a unei mame de 67 de ani care vrea sa adopte un copil. "Aproape sigur ca nu i se va acorda, avand in vedere uzura biologica si varsta inaintata. Ce se va intampla cu acest copil peste zece ani? Aici este problema", a adaugat Panait.

Adriana Iliescu este foarte obosita

Ieri dimineata, la a treia zi dupa operatia de cezariana, Adriana Iliescu, cea mai in varsta mama din lume, se simtea bine, dar era foarte obosita. "Nu a intervenit nimic deosebit, nici in starea mamei si nici a copilului. Adriana Iliescu era totusi foarte obosita pentru ca nu a dormit toata noaptea din cauza agitatiei create in jurul cazului ei. A adormit abia spre dimineata, dupa ce a mai fost la fetita", ne-a declarat dr. Mirela Ranga, purtatorul de cuvant al Maternitatii Giulesti. Micuta Eliza Maria se simtea bine, ieri, si e hranita in continuare cu glucoza si formula de lapte, iar medicii asteapta sa inceapa sa ia in greutate.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.