Printr-un sir de "inginerii financiare" si cu ajutorul unei firme cu sediul intr-un apartament de bloc, un grup de afaceristi incearca sa puna mana pe actiunile fabricii de echipament militar MFA Mizil * Salariatii MFA Mizil au sesizat Parchetul cu o
Printr-un sir de "inginerii financiare" si cu ajutorul unei firme cu sediul intr-un apartament de bloc, un grup de afaceristi incearca sa puna mana pe actiunile fabricii de echipament militar MFA Mizil * Salariatii MFA Mizil au sesizat Parchetul cu o plangere pentru inselaciuneAsociatia Salariatilor MFA Mizil a formulat la finele anului trecut o plangere penala impotriva numitilor Deugene Baiculescu, Nicolae Baiculescu si al SC "Hidro Salt B29" SRL, a carei asociat unic este Georgeta Baiculescu, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune. Concret, salariatii de la cunoscuta fabrica de echipament militar si armament MFA Mizil SA (care detin pachetul integral de actiuni al societatii prin intermediul Asociatiei Salariatilor MFA Mizil) acuza faptul ca Baiculestii mai sus pomeniti au incercat sa-i insele cu scopul de a pune mana pe pachetul de actiuni care a fost scos la vanzare de catre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie in luna mai a anului 2003. Plangerea penala este instrumentata in prezent la Biroul Teritorial de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Ploiesti.
Istoria privatizarii MFA Mizil a inceput in luna martie 2003, cand, pentru a participa la privatizare, Asociatia Salariatilor MFA Mizil a semnat un contract de asociere cu SC "Hidro Salt B29" SRL din Bucuresti, in vederea cumpararii pachetului integral de actiuni. Salariatii de la MFA Mizil au recurs la aceasta modalitate de asociere, deoarece nu detineau suma de aproximativ 12 miliarde lei, cat reprezenta pretul actiunilor scoase la vanzare, iar asocierea era singurul mod prin care puteau deveni actionari la propria societate unde erau angajati. Timpul le-a dovedit insa ca cei de la "Hidro Salt B29" SRL, firma fara nici o traditie in sfera echipamentelor militare, nu au avut cele mai bune intentii. In primavara lui 2003, cu putine zile inainte de data privatizarii, "Hidro Salt" a refuzat brusc sa mai participe la privatizare, in pofida contractului de asociere parafat si a anuntat ca se retrage de la negocieri. Totusi, cele doua parti au incheiat un act aditional la contractul de asociere, in care, "pentru a preintampina lezarea intereselor Asociatiei Salariatilor MFA Mizil" s-a convenit de comun acord ca "Hidro Salt" sa emita un ordin de plata in favoarea asociatiei, cu titlu de garantie pentru participarea la negocieri. Astfel, la 17 aprilie 2003, prin ordinul de plata emis de SC "Hidro Salt", aceasta societate a virat in contul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) suma de 11,47 miliarde de lei, reprezentand "plata in favoarea Asociatiei Salariatilor MFA Mizil". Mai precis, suma de 11,47 miliarde lei a fost virata de "Hidro Salt" cu titlu de garantie pentru privatizarea MFA Mizil, a caror actiuni scoase la vanzare erau evaluate la circa 12,6 miliarde lei.
Imprumutul de pe hartie
La 12 mai 2003 s-a semnat contractul de vanzare-cumparare, in urma caruia Asociatia Salariatilor MFA Mizil a devenit detinatoarea a 100% din actiunile MFA Mizil, iar o saptamana mai tarziu s-a achitat si pretul integral al actiunilor in valoare de circa 12,6 miliarde lei (11,47 miliarde lei din garantia depusa de Hidro Salt, iar diferenta prin aportul propriu al salariatilor societatii). In urma tranzactiei, Asociatia Salariatilor MFA Mizil a ramas cu o datorie de 11,47 miliarde lei catre "Hidro Salt" SRL, care s-a retras subit de la negocieri.
Surprizele au aparut insa atunci cand Nicolae Baiculescu si Deugene Baiculescu au invocat existenta unui imprumut de exact 11,47 miliarde lei, autentificat la notar in data de 23 aprilie 2003, imprumut prin care "Hidro Salt" (reprezentat de Deugene Baiculescu) i-a dat lui Nicolae Baiculescu respectiva suma in vederea cumpararii pachetului de actiuni pus in vanzare de OPSPI. Imprumutul aparea cu atat mai ciudat cu cat la data efectuarii lui - 23 aprilie 2003 - aceeasi suma fusese deja platita in favoarea OPSPI de catre "Hidro Salt", in data 17 aprilie 2003, deci cu sase zile mai inainte.
Substituirea de persoane
Mergand pe un drum stiut numai de ei, Deugene Baiculescu a trimis in 25 aprilie 2003 o adresa catre Asociatia Salariatilor MFA Mizil prin care a informat ca suma de 11,47 miliarde lei transmisa catre OPSPI prin ordinul de plata din 17 aprilie 2003 ar reprezenta "cota de participare subscrisa si varsata de catre Nicolae Baiculescu", in calitate de membri al asociatiei. La 21 august 2003, Nicolae Baiculescu a cerut conducerii Asociatiei Salariatilor MFA: "va rog sa aprobati cedarea cu titlu gratuit - donarea - a unui numar de 556.681 actiuni catre Deugene Baiculescu" (valoarea actiunilor reprezenta exact suma de 11,47 miliarde lei).
Dupa o perioada de aparenta "acalmie", la 7 septembrie 2004, Deugene Baiculescu, care era si membru al asociatiei, a solicitat asociatiei sa-i comunice cate actiuni detine in cadrul acesteia ca urmare a privatizarii din mai 2003. Raspunsul Asociatiei Salariatilor MFA Mizil nu a intarziat: "va precizam ca nu detineti actiuni la SC MFA Mizil subscrise si varsate in cadrul Asociatiei". Pentru a clarifica inca o data lucrurile, presedintele Consiliului de Administratie al Asociatiei Salariatilor MFA Mizil, Constantin Cazacu, a informat imediat SC "Hidro Salt B29" SRL ca figureaza in evidentele contabile ale asociatiei cu o creanta de 11,47 miliarde lei, rezultata din plata facuta prin ordinul de plata din 17 aprilie 2003 in contul actiunilor cumparate de asociatie. Mai exact spus, raspunsul a reiterat o realitate: plata celor 11,47 miliarde a fost facuta de "Hidro Salt", care a renuntat la negocieri, si nu de Nicolae Baiculescu sau de altcineva.
Baiculestii deferiti Parchetului
Din acest moment cartile au fost date pe fata. "Uitand" ca a platit printr-un ordin de plata actiunile MFA Mizil, in data de 17 aprilie 2003, SC "Hidro Salt" SRL a pretins ca nu ar avea bani de incasat de la asociatie si ca datoria de 11,47 miliarde lei "s-a stins prin novatia prin care s-a schimbat debitorul in persoana lui Nicolae Baiculescu", cu toate ca imprumutul "novator" invocat fusese realizat la sase zile dupa emiterea ordinului de plata. De altfel, imprumutul invocat nu avea nici o legatura cu plata celor 11,47 miliarde lei de catre "Hidro Salt".
Intentia Baiculestilor a devenit limpede pentru salariatii asociatiei: acestia doreau sa puna mana pe actiunile MFA Mizil, refuzand sa recunoasca ca cele 11,47 miliarde ar fi datorate in realitate firmei "Hidro Salt" si nu unei persoane fizice anume, si, agatandu-se de imprumutul lor fictiv, incercau in fapt sa puna mana pe actiuni intr-o maniera nepermisa. Adunarea Generala a Asociatiilor a decis imediat sesizarea Parchetului cu o plangere penala, pentru inselaciune, impotriva Baiculestilor si a firmei "Hidro Salt" SRL. Baiculescu Deugene si Nicolae au fost exclusi din asociatie la data de 8 noiembrie 2004, si au dat la randul lor in judecata Asociatia pentru a li se recunoaste actiunile. Salariatii de la MFA Mizil au mai acuzat faptul ca "afacerea "Hidro Salt"" a fost din start o escrocherie, deoarece aceasta firma, cu sediul intr-un apartament de bloc, si care pretindea ca se ocupa de constructii, nici macar nu avea in obiectul ei de activitate "fabricarea, repararea si modernizarea de masini de lupta si sisteme de arme", pentru a putea participa la cumpararea de actiuni la MFA Mizil.
Dosarul penal de inselaciune adresat Parchetului Prahova, se afla in prezent in lucru la Biroul Teritorial de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Ploiesti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.