IASI - TUMOARE-GIGANT. Specialistii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi au indepartat o tumoare craniana de marimea unei portocale, cu ajutorul neuronavigatiei. Aceasta este o noua metoda care permite efectuarea interventiilor chirurgicale imag
IASI - TUMOARE-GIGANT. Specialistii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi au indepartat o tumoare craniana de marimea unei portocale, cu ajutorul neuronavigatiei. Aceasta este o noua metoda care permite efectuarea interventiilor chirurgicale imagistic ghidate prin intermediul unui computer. Unui galatean in varsta de 50 de ani i s-a depistat o tumoare la cap. Daca pacientul ar fi fost operat clasic, exista riscul ca acesta sa paralizeze, sa aiba tulburari de vorbire sau chiar sa nu mai poata vorbi. Pana acum, neurochirurgii ieseni au efectuat aproape 50 de interventii chirurgicale cu ajutorul neuronavigatiei, toate fiind incununate de succes. Zilele urmatoare sunt programate alte doua interventii chirurgicale asemanatoare.

DIABET. Pentru tratamentul oftalmologic al bolnavilor de diabet exista la nivel national un singur centru, in Bucuresti. Conf. dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Urgente Oftalmologice, apreciaza ca ar fi necesare astfel de centre atat in toate sectoarele Capitalei, cat si in judete. Diabeticii ar trebui sa efectueze minimum doua controale oftalmologice anual, necesitatea verificarii impunandu-se in cazul retinopatiei. In prezent, diagnosticarea se face in policlinici, cele mai multe dintre ele fiind lipsite de aparatura necesara. De asemenea, conf. dr. Monica Pop avertizeaza ca in Romania nu exista nici un centru specializat pentru glaucom. Un astfel de centru ar fi necesar pentru efectuarea unor investigatii complete in aceste cazuri. Glaucomul este o boala cu o componenta genetica, motiv pentru care unii copii se nasc cu glaucom si trebuie imediat operati.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.