Dupa ce Libertatea a sesizat ca 15 din cei 25 de ministri nu si-au publicat declaratiile de avere, ieri acestia s-au conformat. De pe pagina de internet a Guvernului aflam ca cel mai bogat e vicepremierul PUR George Copos, iar cel mai sarac e seful A
Dupa ce Libertatea a sesizat ca 15 din cei 25 de ministri nu si-au publicat declaratiile de avere, ieri acestia s-au conformat. De pe pagina de internet a Guvernului aflam ca cel mai bogat e vicepremierul PUR George Copos, iar cel mai sarac e seful Autoritatii Nationale de Control, Sorin Vicol. Premierul Calin Popescu Tariceanu, desi este un proeminent om de afaceri, e depasit ca avere de "subordonatii" sai, vicepremierii George Copos si Adriean Videanu. Numai vicepremierul Marko Bela nu intra in cursa agoniselilor, plasandu-se mai la coada listei. La capitolul saracie exceleaza si ministrul mediului, Sulfina Barbu, care nu se "lauda" in declaratia de avere decat cu un apartament si un Renault Clio. Numai seful cancelariei lui Tariceanu, Aleodor Francu, nu e actionar pe nicaieri, declarand in schimb o avere impresionanta. Umanistul George Copos, venit din lumea afacerilor in politica anul trecut, ii "umileste" pe colegii sai de Guvern cand vine vorba de bani. Copos a declarat nici mai mult nici mai putin decat 178.580.000 euro, bani pe care ii are investiti in actiunile mai multor companii. Copos mai are si doua apartamente si o casa de 900 de metri patrati, plus o gramada de bani in banca, dar nu are nici o masina pe numele lui. Depozitele bancare ale vicepremierului se ridica la peste 100.000 de dolari si aproape 100.000 de euro.
Democratul Adriean Videanu are un depozit bancar de 770.000 euro, dar si datorii pe masura conturilor sale. in declaratia de avere Videanu sustine ca are "un imprumut personal" de 600.000 de dolari. La capitolul actiuni, democratul a investit aproape 4,5 miliarde lei. El are un apartament si o casa de locuit si un Volskwagen Passat din 1997.
Mare pasionat de masinile vechi, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a "laudat" in declaratia de avere cu cele patru autoturisme. Astfel cea mai veche masina a premierului este un Citroen din 1955, iar cea mai "noua" este fabricata in 1986. in declaratie nu apar insa motocicletele cu care Tariceanu se mandreste cand are ocazia. Are un cont curent de 400.000 de euro si de incasat dividende in valoare de inca 100.000 de euro. Pe langa banii de mai sus, Tariceanu are 3,5 miliarde de lei investite in actiuni. Premierul asteapta insa luna aceasta dividendele pe anul 2004 de la toate firmele la care e actionar.
Presedintele UDMR Marko Bela nu se ridica la nivelul celorlalti doi vicepremieri din punct de vedere al bogatiei. Udemeristul nu are in banca decat 25.000 de euro, suma minuscula fata de conturile lui George Copos sau ale lui Adriean Videanu. Mai are un apartament si o casa de locuit si un autoturism Renault Clio.
Ministrul muncii Gheorghe Barbu are terenuri atat agricole, cat si forestiere si intravilane, dar si o casa si doua apartamente. Dar, in declaratia de avere, sustine ca "terenurile si casele de locuit sunt dobandite prin mostenire sau donatie cu exceptia a 0,45 hectare de teren dobandite prin cumparare". Ministrul dispune insa si de ceva banuti, un depozit in lei de 350 de milioane, certificate de trezorerie de 150 de milioane si un depozit in valuta de 14.000 de euro. Dar cu toate acestea, Gheorghe Barbu merge cu o Dacie mai veche de 12 ani, pe care probabil o pastreaza pentru valoarea sentimentala.
Ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare externa, Cristian David, s-a descurcat bine la cei 36 de ani ai sai. Pe site-ul Guvernului apare ca posesor al unei frumusele averi ce depaseste 200.000 de euro. Cristian David are in cont 120.000 de euro, a investit 100.000 de euro in actiuni si are de recuperat creante de 37.000 de euro. Masina ministrului este pe masura veniturilor sale: un Land Rover Freelander din 2000. in schimb, David a "uitat" sa isi cumpere casa, deoarece rubrica spatii cu destinatia de locuinta din declaratia sa a ramas goala.
Ministrul justitiei, Monica Macovei (foto), desi nu se ridica la nivelul oamenilor de afaceri aflati acum in Guvern, nu o duce rau. Are trei apartamente si o casa de vacanta, are aproape 2.000 de metri patrati de teren intravilan si doua autoturisme. La agoniseala de mai sus se adauga si ceva banuti pusi deoparte. Monica Macovei are in contul curent 1.300 de euro, iar la depozit 367 de milioane de lei, 31.300 de dolari si 35.000 de euro. Conturile in valuta ale ministrului justitiei se afla in Romania si in Franta. Trebuie amintit ca actualul ministru a plecat din randul societatii civile, activand ca presedinta a APADOR - CH, o lunga perioada de timp.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.