Ne bucura ca Traian Basescu - politicianul-presedinte al redactiei noastre inca de cand a spart scala din Barometrele ZIUA de prea multe note de 10 -, mai are timp sa ne citeasca ziarul. Si mai mult ne bucura confirmarea analizelor si misiunii noastr
Ne bucura ca Traian Basescu - politicianul-presedinte al redactiei noastre inca de cand a spart scala din Barometrele ZIUA de prea multe note de 10 -, mai are timp sa ne citeasca ziarul. Si mai mult ne bucura confirmarea analizelor si misiunii noastre jurnalistice din cei zece ani de existenta ai ziarului. Ziarul ZIUA a fost un aparator constant al drepturilor romanilor napastuiti, atat in tara cat si, mai ales, intre granite straine impuse prin tropaitul totalitarismului bolsevic in Europa. Inca de la primele aparitii ale ziarului semnalam pericolul care s-a abatut asupra Romaniei, chiar prin titluri considerate dure, precum "Ion Iliescu a vandut tara sovieticilor". Timp de 15 ani structurile iesite la lumina dupa 1989 au continuat politica spatiului ex-sovietic asupra Romaniei. In strategia ascunsa a acestora, romanii au fost, intotdeauna, pe ultimul loc. In cazul in care au mai incaput pe lista oficiala de "prioritati". Lipsa responsabilitatii fata de soarta tarii si natiunea romana a dominat guvernarile anterioare. Desi prin votul lor romanii le-au dat si casa si viata pe mana, ale lor si ale copiilor lor, "alesii neamului" nu sunt inca sanctionati, prin nici un text de lege dedicat special neindeplinirii obligatiilor lor, din motive de incompetenta sau tradare. Nici un serviciu secret al carui scop principal - si existenta chiar - sta in asigurarea securitatii tarii si a natiunii nu pare ca ar fi documentat si expus vreo ilegalitate trecuta a guvernantilor. Sau barem acum sa dea semne ca ar face ceva. Posibil ca "roman" sa fie cuvantul in plus din titulatura sa. Sau din fiinta conducerii sale.
Regimul Iliescu - ca si mini-regimul Constantinescu - a refuzat sa iasa in fata romanilor din intreaga lume cu un mesaj clar, cu o strategie coerenta, pe termen lung, care sa fie apoi urmata, pas cu pas, in interesul national, indiferent de bataia vantului.
Rolul Romaniei in acest spatiu si in aceasta noua ordine mondiala a fost evidentiat de tinerii analisti ai ZIUA. Cu profesionalism, am semnalat necesitate sprijinirii romanilor din jurul granitelor, ca datorie nationala dar si ca element generator de intarire a importantei regionale romanesti, pericolele Transnistriei, apararea pozitiei geostrategice la Gurile Dunarii si geopolitica euro-atlantica, consolidarea spatiului balcanic, vectorul pe care il poate constitui Romania in istmul ponto-baltic si, spre Caucaz si Orient, prin Marea Neagra. Printre altele. Ne bucura ca, in sfarsit, toate acestea se regasesc in viitoarea strategie nationala a noii Romanii.
Dupa ce am reclamat necesitatea enuntarii unei strategii nationale, o obligatie a noii Administratii fata de toti romanii, semnalele venite au fost extrem de imbucuratoare. Prieteni ai presei romane independente ne-au comunicat ca Traian Basescu urmeaza sa-si infatiseze Romaniei si romanilor de pretutindeni prioritatile mandatului sau. Primul presedinte vanos si nonconformist al tarii a dovedit deja in toate mesajele sale privind politica externa a noii Romaniei ca pretuieste real intreaga natiune romana, oriunde s-ar afla, fragmentata vremelnic. Pentru ca simpaticul presedinte a inchinat in Piata Universitatii, la trecerea dintre ani, pentru sase milioane de romani din afara granitelor, ii enumeram noi, mai concret: Bulgaria - 170.000 (nerecunoscuti, fara drepturi), Serbia - circa 400.000 (partial nerecunoscuti), Ungaria 25.000 (ditre care 15.000 maghiarizati), Ucraina - nordul Marasuresului-Transcarpatia, Bucovina de Nord, Tinutul Herta, Basarabia de Sud - 800.000, Macedonia - 150.000, Albania - 350.000, Grecia - circa 800.000 (nerecunoscuti) si Basarabia Romana - 3.000.000. Apoi, pe langa cele 22 de milioane (care ar fi putut fi 23 daca romanii nu si-ar fi ucis de-atata disperare si pruncii in regimul Ion Iliescu) alte 10.000.000 din emigratie, cu circa 3.000.000 aflate la munca in strainatate. Aceasta este intreaga natiune romana si catre ea trebuie sa-si directioneze presedintele tuturor romanilor noua sa politica, romaneasca pentru prima data dupa zeci si zeci de ani.
Dar pentru realizarea ei trebuie sa deviruseze intai principalele ministere, departamente si servicii ale statului responsabile de soarta tuturor romanilor. Andrei Plesu, tanarul Ungureanu si viitorul secretar de stat al necesarului Departament pentru Romanii de Pretutindeni, ca si strategii civili si viitorii sefi ai SRI si SIE, au sansa unei conlucrari benefice care va duce la recunoasterea internationala a importantei Romaniei in acest spatiu. Ucraina si probabil, in curand, Republica Moldova, au de impartasit un nou viitor, comun cu cel al Romaniei. Portocala mecanica se rostogoleste in nisa dintre Europa si spatiul rus. De aceea poate, la Kiev, la investirea noului presedinte democratic ucrainean, Basescu trebuie sa se afle alaturi de Iuscenko si impreuna cu Saakasvili.
Ca intotdeauna, dusmanii traditionali ai Romaniei, stravezii prin presa romana sau straina, au sarit a priori impotriva noii politici a Romaniei, incercand sa-l deturneze pe presedinte din misiunea sa. Dupa 10 ani de munca confirmam pentru presedinte: atat in interesul NATO cat si al UE, unul din dezideratatele politicii nationale romanesti este sa gandim ca in Vest si sa actionam, cu responsabilitate, spre Est. Si nu invers.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.