Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a depus ieri la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o adresa prin care solicita demisia din functiile de conducere de la instante si parchete a tuturor membrilor CSM. Cererea privind demisiile membrilor
Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a depus ieri la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o adresa prin care solicita demisia din functiile de conducere de la instante si parchete a tuturor membrilor CSM. Cererea privind demisiile membrilor CSM care detin pe langa aceasta calitate si functii de conducere la instante si parchete, s-a regasit si in mesajul presedintelui Traian Basescu, care a solicitat Consiliului sa actioneze in directia cresterii increderii societatii civile in Justitie. In cererea sa, AMR puncteaza: "Nu este firesc ca activitatea judiciara a instantelor si parchetelor sa ramana la dispozitia discretionara a Consiliului, iar colegii din cadrul acestor institutii sa fie nevoiti sa acopere si activitatea acestora. In acest fel s-ar da nastere si la nedreptati materiale, acestia urmand sa desfasoare pe langa activitatea proprie si pe cea a colegului din CSM, dar sa fie remunerati pentru una singura, iar cel din CSM sa activeze doar in CSM, dar sa fie remunerat pentru doua activitati, inclusiv pentru cea de la instanta pe care nu o realizeaza".
Cererea AMR urmeaza sa fie analizata de CSM si ea vizeaza 12 membri ai Consiliului, care detin functii de conducere in cadrul unor instante si parchete (amintim ca potrivit legii, presedintele CSM Dan Lupascu va fi suspendat din functia de presedinte al Curtii de Apel, iar vicepresedintele CSM, Liviu Dascalescu, va fi suspendat din functia de adjunct al procurorului general al Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, insa legea nu prevede aceeasi obligativitate pentru restul membrilor CSM).
Consiliul s-a pierdut ieri, vreme de mai multe ore, in discutii sterile pe tema organizarii viitoarelor colective de lucru si stabilirea domeniilor de actiune, nereusind sa ajunga la un consens. Unii dintre membrii noi ai Consiliului au avertizat ca nu vor mai participa la sedinte, daca se va continua sa li se puna in fata mapele cu ordinea de zi, continand propuneri de numiri sau promovari, ori alte subiecte, fara sa cunoasca din timp aceste probleme si sa aiba documentatiile aferente pentru a cunoaste din timp detaliile.
In timpul discutiilor, ministrul Justitiei, Monica Macovei, s-a interesat de prezenta la sedinta a sefului directiei de resurse umane din Ministerul Justitiei, Nicolae Popa: "Ce cauta el aici?" Dan Lupascu a replicat ca directorul Popa a fost invitat de CSM, pentru a raspunde unor probleme curente ale Consiliului, care nu pot fi lamurite fara prezenta acestuia. Surse avizate ne-au informat ca Nicolae Popa va fi foarte probabil viitorul secretar general al CSM, care va dirija un aparat tehnic de peste 130 de persoane. Ministrul Macovei a avut un mic conflict si cu Maria Huza, presedintele Tribunalului Bucuresti, cand s-a opus propunerii celei din urma, care dorea ca directia de integrare europeana a ministerului sa fie mutata cumva la CSM.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.