Congresul american a retras, recent, prevederile unui proiect de lege care ar fi impus noi restrictii asupra utilizarii de catre serviciile de informatii a unor metode extreme de interogare, relateaza New York Times. Initial, Senatul a aprobat preved
Congresul american a retras, recent, prevederile unui proiect de lege care ar fi impus noi restrictii asupra utilizarii de catre serviciile de informatii a unor metode extreme de interogare, relateaza New York Times. Initial, Senatul a aprobat prevederile respective, care ar fi extins interzicerea aplicarii torturii si tratamentelor inumane si in cazul ofiterilor de informatii, si a cerut ca CIA si Pentagonul sa informeze Congresul cu privire la metodele de interogare utilizabile. Ideea acestei modificari legislative a avut un ecou negativ la Casa Alba. Astfel, patru membri de rang inalt ai Camerei Reprezentantilor si Senatului au purtat o discutie confidentiala pe aceasta tema si au retras, din textul final, prevederile neplacute presedintelui.
Un specialist in probleme de mentinere a ordinii, Thomas Archambault, a comparut, miercuri, in calitate de martor al apararii in procesul intentat soldatului Charles Graner, judecat de o Curte Martiala din Texas pentru rele tratamente aplicate detinutilor din inchisoarea irakiana Abu Ghraib. Archambault a afirmat ca Graner "a dat dispozitiile necesare" pentru a-i interoga pe detinuti. El considera ca tehnica de asezare a detinutilor dezbracati unul peste altul este una "foarte creativa", destinata sa asigure "securitatea" intr-o "situatie potential periculoasa". Specialistul a adaugat ca, date fiind circumstantele, nu considera reprobabil faptul ca gardienii de la Abu Ghraib i-au fotografiat dezbracati pe detinuti. El a mentionat "stresul" militarilor si faptul ca "detinutii ucisesera soldati americani". Totusi, a recunoscut ca tehnicile de interogare folosite la Abu Ghraib nu figureaza in nici un manual.
Graner a decis sa pledeze nevinovat si paseaza raspunderea asupra superiorilor, in scandalul referitor la abuzurile comise la Abu Ghraib. Fosti colegi ai inculpatului au depus insa marturie, ca nu au primit niciodata ordine care sa justifice abuzurile impotriva detinutilor.
In plus, Curtea Martiala a prezentat un document, datat noiembrie 2003 - perioada in care ar fi fost comise abuzurile de la Abu Ghraib - care indica faptul ca Graner a fost mustrat de un superior, dupa ce un detinut, ranit la fata, s-a plans ca a fost batut de militarii americani. Documentul afirma ca activitatea soldatului Graner era, in general, bine apreciata. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.