Afacerile oneroase ale controversatului Genica Boerica ies la iveala rand pe rand. De aceasta data, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate organizata si Terorism au descoperit, dupa reaudierea lui Boerica, filiera de fi
Afacerile oneroase ale controversatului Genica Boerica ies la iveala rand pe rand. De aceasta data, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate organizata si Terorism au descoperit, dupa reaudierea lui Boerica, filiera de firme prin care s-au spalat aproape 15 miliarde de lei.
Anchetatorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) au stabilit ca Boerica a desfasurat relatii comerciale intre societatile sale si SC CAROM SA Onesti. Astfel, potrivit unui comunicat al PICCJ, in luna iulie 2001, SC CAROM SA Onesti a organizat o licitatie pentru vanzarea a 40 de vagoane-cisterna.
La licitatie s-au prezentat doua firme, insa ambele erau controlate de afaceristul craiovean. Una dintre firme a fost reprezentata la licitatie de Boerica, iar cealalta de un angajat al acestuia. La unica strigare, conform intelegerii stabilite, cea de-a doua firma s-a retras, vagoanele fiind adjudecate de catre Boerica in schimbul sumei de 7.024.000.000 lei. Ulterior, acesta s-a hotarat sa-si recupereze investitia prin mijloace frauduloase, contactandu-si "locotenentul" in luna august 2001 si trasandu-i sarcini precise. Florentin Sargarodschi, caci despre el este vorba, a inregistrat pe una din firmele sale o tranzactie fictiva avand ca obiect aceleasi vagoane, dar cu valoarea de 99 miliarde de lei.

Functionarii Finantelor doljene, luati la intrebari
In timpul cercetarilor s-a stabilit ca respectivele vagoane n-au parasit niciodata incinta SC CAROM SA, iar societatea lui Sargarodschi era o firma-fantoma, adresa din acte a sediului sau nefigurand in nomenclatorul strazilor din comuna Voluntari.
De asemenea, factura prin care au fost achizitionate vagoanele era datata iunie 2001, adica inaintea achizitionarii initiale de la SC CAROM SA Onesti. Mai mult, printr-o adresa, SC ARPECHIM SA Pitesti, firma la sediul careia sustinea afaceristul craiovean ca s-ar afla vagoanele, a comunicat anchetatorilor faptul ca nu a avut niciodata legaturi comerciale cu firma lui Boerica sau a lui Sargarodschi.
Procurorii mai spun ca "toate aceste manopere frauduloase au fost desfasurate in vederea insusirii de catre inculpatul Genica Boerica, in cursul lunii septembrie 2001, a sumei de 15.294.000.000 lei cu titlu de TVA rambursat, practic de doua ori pretul platit initial pentru achizitionarea vagoanelor".
Din probele administrate s-a stabilit ca o parte a sumei obtinute in acest mod de catre "boer" a fost transferata in conturi din Siria, Iordania, Hong-Kong, China etc. In continuare se fac verificari pentru a se stabili cu exactitate infractiunile comise de Boerica, in special cele referitoare la relatiile comerciale derulate cu SC CAROM SA Onesti.
De asemenea, ancheta vizeaza modul in care acesta a castigat licitatia, precum si identificarea organizatorilor licitatiei si functionarilor Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj care au aprobat si restituit suma ceruta cu titlu de rambursare TVA.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.