Pe 6 ianuarie, Biserica ortodoxa sarbatoreste botezul Domnului, sau Boboteaza. Aceasta zi marcheaza sfarsitul sarbatorilor dedicate Craciunului si Anului Nou. Boboteaza este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului. De obicei, in aceasta p
Pe 6 ianuarie, Biserica ortodoxa sarbatoreste botezul Domnului, sau Boboteaza. Aceasta zi marcheaza sfarsitul sarbatorilor dedicate Craciunului si Anului Nou. Boboteaza este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului. De obicei, in aceasta perioada este foarte frig, de aici si expresia "gerul Bobotezei". Legat de aceasta zi, au fost pastrate multe traditii:

* in localitatile asezate pe malul unui rau, pe malul Dunarii, preotul arunca o cruce de lemn in apa, dupa care sar barbatii curajosi pentru a o aduce inapoi.

* in biserici, preotii fac agheasma (apa sfintita), cu care boteaza apele, oamenii, animalele si casele. Despre agheasma adusa de la biserica se crede ca este buna de leac. De obicei, se spune ca sunt suficiente cateva picaturi din aceasta agheasma pentru a vindeca deochiul la copii, crizele de nervi, patima alcoolului sau chiar sterilitatea. Agheasma este pastrata tot anul intr-un mic vas langa icoana si nu se altereaza in timp, chiar daca vasul nu este acoperit. Daca totusi agheasma pastrata de la Boboteaza devine vascoasa sau capata gust neplacut, se spune ca o persoana din casa respectiva a comis un mare pacat sau ca asupra casei a fost aruncat un blestem pe care numai preotul il va putea desface.

* Peste aceste obiceiuri crestine de sfintire a apelor sau de scufundare a crucii s-au suprapus si multe practici pagane, cum ar fi afumarea grajdurilor si a vitelor pentru alungarea duhurilor rele din acestea, aprinderea focurilor pe camp. Toate acestea au in general un rol de curatire si de indepartare a raului. Batranii cred ca de Boboteaza se deschid cerurile si ingerul pazitor le spune fetelor de maritat si baietilor de insurat incotro va fi norocul lor. Daca dimineata, inainte de sfintirea apei, un baiat sau o fata aluneca si cade, se crede ca respectivul sau respectiva se va casatori in acel an.

* Starea vremii capata in context semnificatii magice. in ziua de Boboteaza se fac previziuni meteorologice: de va bate crivatul, anul va fi rodnic. Daca pomii sunt imbracati in promoroaca, va fi belsug si sanatate. in aceasta zi, se fac cruci de gheata si daca se topesc, atunci va fi un an foarte imbelsugat.

* Vanatorii au si ei credintele lor pentru aceasta zi. Cel care inmoaie primul teava pustii in apa abia sfintita va ochi fara greseala si va avea mult noroc la vanat intregul an.

* Mancarurile traditionale pentru aceasta zi sunt: piftia si graul fiert, iar bautura: vinul rosu.



Conditii pentru vanzarea marfurilor cu pret redus

Se apropie perioada reducerilor de preturi. intre 15 ianuarie si 15 aprilie, comerciantii pot vinde marfurile la pret redus. Potrivit reglementarilor in vigoare, agentii economici care vor practica reduceri de preturi trebuie sa se prezinte la sediile primariilor din localitatea in care isi desfasoara activitatea pentru a notifica perioada in care efectueaza vanzarile de solduri, cu cel putin 15 zile inainte. Printre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca acei comercianti care practica vanzarea cu pret redus, amintim: vanzarile trebuie sa fie realizate cu o durata maxima de 45 de zile; vanzarea marfurilor la pret redus si soldarea sa fie precedate sau insotite de publicitate; produsele propuse pentru soldare sa fie achitate furnizorului cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de data de debut a perioadei anuntate. Vanzarile de soldare fara respectarea normelor legale vor fi sanctionate cu amenzi de pana la 200 milioane lei.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.