Transferul de putere la nivel guvernamental a fost ingreunat de faptul ca fostii membri ai Cabinetului au preluat, la plecare, mai multe piese de mobilier si aparatura tehnica, golind birourile care urmau sa fie ocupate de noii ministri, a afirmat, i
Transferul de putere la nivel guvernamental a fost ingreunat de faptul ca fostii membri ai Cabinetului au preluat, la plecare, mai multe piese de mobilier si aparatura tehnica, golind birourile care urmau sa fie ocupate de noii ministri, a afirmat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu. El a aratat ca, personal, s-a confruntat cu aceeasi problema in momentul in care s-a instalat in biroul de prim-ministru, din care lipseau mobilierul initial si computerul.
"Modul in care am gasit institutia golita de mobilier si de aparatura minima necesara desfasurarii unei activitati normale a facut ca transferul de putere sa se realizeze foarte greu. In prima zi in care am sosit in cladire, m-am instalat intr-un birou adus in graba, care nu era cel aflat inainte in acea camera, in care nu exista un computer si nu functiona nici un telefon", a spus Tariceanu, precizand ca in stare de nefunctionalitate se aflau atat liniile telefonice normale, cat si cele speciale.
Seful Guvernului a afirmat ca o astfel de situatie, care a fost inregistrata si in cabinetele celorlalti demnitari, este inadmisibila, in conditiile in care bunurile disparute ar fi fost obtinute, potrivit premierului, din donatii la adresa Guvernului, ca institutie, si nu pentru anumite persoane fizice.
Tariceanu a precizat, de altfel, ca o institutie ca Guvernul nu poate accepta in astfel de scopuri donatii din partea unor persoane fizice romane sau straine, fiind necesar ca fondurile necesare dotarii sa fie asigurate din propriul buget.
"Nu cred ca este firesc ca, la transferul de putere, fiecare sa plece cu ce s-a indragostit mai tare. S-ar putea ca si mie sa imi placa un tablou sau o piesa de mobilier, dar nu cred ca este normal sa le iau. Este o practica pe care nu am mai intalnit-o si pe care sper ca nu o s-o mai intalnesc niciodata", a spus Tariceanu. Fostul premier interimar si ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Eugen Bejinariu, s-a declarat surprins de declaratiile prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu privind gradul de dotare al Guvernului in momentul preluarii mandatului, afirmand ca acestea sunt nefondate. El a declarat ca toate birourile erau dotate cu aparatura si mobilierul necesare desfasurarii activitatii in momentul in care noii ministri au fost instalati. "Toate birourile, inclusiv cabinetul premierului, erau dotate cu mobilier, telefoane si tablouri", a spus Bejinariu, precizand, totodata, ca toate bunurile achizitionate pe baza donatiilor sunt evidentiate in bilantul contabil si se afla la Palatul Victoria. Bejinariu a aratat ca lipsa computerelor se poate explica prin faptul ca fiecare demnitar are dreptul la un calculator personal, in care sunt stocate diverse documente confidentiale, si a amintit ca in momentul in care si-a preluat mandatul de ministru, si-a instalat in birou propriul aparat.
In ceea ce priveste telefoanele nefunctionale in momentul preluarii mandatului de catre noul Guvern, Bejinariu a precizat ca telefoanele cu regim special sunt scoase in mod automat din uz, de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale, in momentul in care premierul decide sa nu mai lucreze in biroul respectiv si sunt repuse in functiune la cerere.
Nefunctionalitatea telefoanelor mai este explicata de fostul premier interimar si prin conditiile meteorologice nefavorabile din 30 decembrie, zi in care un terminal telefonic cu 200 de linii a fost afectat de ploaie. "Acest lucru se putea intampla oricui. Este hilar sa se spuna ca noi am facut asa ceva sau ca fiecare a plecat cu mobila in spinare", a spus Bejinariu.
El a mai amintit ca premierul Tariceanu a semnat procesul-verbal de predare-primire a bunurilor pe masa de consiliu a cabinetului sau si nu "pe genunchi", fara o evaluare prealabila.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.