O familie de romani din Norvegia, Dumitru si Mihaela Nan, a castigat procesul cu Barnevernet pentru redobandirea cei doi copii care i-au fost luati in urma cu un an si plasati intr-o familie surogat.

Decizia a fost luata dupa judecarea recursului la Tribunalul local Nord-Troms din Norvegia, a anuntat, duminica, parintele Macarie Dragoi, episcopul ortodox roman al Europei de Nord.

“Cu mare bucurie si recunostinta fata de Dumnezeul celor asupriti, dam vestea reintregirii familiei Nan in urma recursului judecat la Tribunalului local Nord-Troms (Tingretten) in Norvegia. Sentinta a fost data in unanimitate de completul de judecatori, Bianca-Mihaela si Dragos-Dumitru, cei doi copii, urmand sa se reintoarca la parintii lor dupa un an de grele suferinte cauzate de separarea fortata decisa de Barnevernet. Aceasta biruinta in fata nedreptatii evidente vine la putin timp dupa o alta reintregire decisa tot de justitia norvegiana, cea a familiei Bodnariu”, arata parintele Macarie Dragoi.

Dumitru si Mihaela Nan sunt din Maramures si s-au mutat in Norvegia in urma cu cinci ani. Familia Nan a ramas fara cei doi copii in octombrie 2015, cand au fost interogati la politie si apoi anuntati de serviciul de protectie a copilului Barnevernet ca le-au fost luati copiii, pe motiv ca i-ar fi batut.

In cazul celor cinci copii ai lui Marius si Ruth Botnariu, care fusesera luati de Barnevernet in noiembrie 2015, municipalitatea Naustdal din Norvegia a decis, in iunie 2016, ca acestia se pot intoarce acasa.

Autoritatile norvegiene au preluat cei cinci copii ai familiei Bodnariu in noiembrie anul trecut, in conditiile in care doua dintre fete s-ar fi plans ca primesc corectii fizice de la parinti. Copiii au fost plasati la familii surogat, ulterior fiind deschisa si procedura de adoptie.

Cazul a starnit o controversa aprinsa privind actiunile serviciilor norvegiene de protectie a copilului, Barnevernet. Mii de oameni au manifestat in intreaga lume in semn de solidaritate cu familia Bodnariu si cu alte familii de romani aflati in situatii similare, scrie News.ro.

In august, familia Bodnariu s-a mutat in Romania, dupa Marius si Ruth Bodnariu au fost pusi sub acuzare in Norvegia pentru violente impotriva minorilor.

Citeste si:
Gabriela Cristea, despre sacrificiile pe care le face pentru...
Gabriela Cristea, despre...

In afara cazurilor familiilor Bodnariu si Nan, au fost si alte situatii in care Barnevernet a luat copii din familii de romani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.