Social 16 Iunie 2015 15:50
Micutul tau va intra la toamna in grupa mica si e primul sau contact cu colectivitatea, in aceasta forma? Adaptarea va fi mai usoara daca cel mic va fi pregatit pentru gradinita!

Mersul la gradinita si petrecerea atator ore departe de casa, de parinti, bunici si bona, este o mare schimbare pentru un copil de cativa anisori. Cei mai multi copii sunt destul de reticenti in fata acestei schimbari, de aceea este important sa fie corect pregatiti, sa stie la ce sa se astepte si sa le fie prezentate lucrurile intr-o maniera tentanta.

  1. Vorbeste-i copilului despre gradinita. Povesteste-i ce multi copii merg acolo si exemplifica-i cu copii din parc pe care ii cunoaste. Provoaca-i pe acestia sa ii povesteasca despre ce fac la gradinita. Dincolo de primele zile, cele de adaptare, copiii iubesc gradinita si participa cu placere la activitatile facute acolo, impreuna cu noii lor prieteni.
  2. Incearca sa ii oferi copilului repere temporale. Cei mai multi copii care plang dimineata cand sunt lasati la gradinita, se tem de fapt ca mama sau tata vor uita sa vina sa ii ia acasa. Explica-i copilului ca merge la gradinita unde va manca micul dejun, se va juca apoi cu colegii lui, vor manca ciorba si felul doi, si de indata ce se va trezi mama va fi acolo sa il ia. Prezinta-i programul zilei intr-o maniera realista si nu il minti cu expresii de genul „stai jumatate de ora si vin sa te iau””, dupa care il lasi la gradinita o zi intreaga!
  3. Cel putin la inceput, incearca sa fii mai mult decat punctuala cand vii sa il iei de la gradinita. Este foarte greu pentru un copil caruia i-ai promis ca vei fi acolo cand se trezeste din somnul de pranz, sa vada ca ceilalti copii pleaca pe rand cu parintii lor, in timp ce parintii lui nu mai apar odata!
  4. Mergeti impreuna si alegeti sticla pentru apa, rucsacelul pentru papucii de schimb, papucii de schimb si orice alte accesorii mai sunt necesare la gradinita. Copilul va fi mandru de alegerile facute si nerabdator sa le arate celorlalti copii, iar asta ii va da si altceva la care sa se concentreze, in afara emotiilor inceputului de gradinita.
  5. Strecoara in buzunarul rucsacelului celui mic o poza cu mami si tati si explica-i ca voi sunteti mereu cu el, ca va ganditi mereu la el. Spune-i ca atunci cand ii e dor de tine sa rasuceasca un nasture de la bluzita de 3 ori, sau sa isi aranjeze parul, sau sa faca un mic alt gest, si tu vei sti ca se gandeste la tine si ii vei trimite ganduri bune si o ploaie de pupici care sa ii aline dorul.

Succes!

Citeste mai multe despre familie si copii in Clubul Bebelusilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.