Astfel, noile preturi reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii casnici vor fi de 104,41 lei/MWh in cazul EON GAZ Romania (in crestere cu 11,6% fata de cele curente) si de 104,70 lei/MWh in cazul SC Distrigaz Sud SA Bucuresti (in crestere cu 12,5% fata de cele curente). Decizia de ajustare a preturilor a fost luata ca urmare a cresterii costurilor cu achizitia gazelor naturale in perioada ianuarie - iunie 2008, precum si pentru recuperarea partiala a diferentelor de pret inregistrate in aceeasi perioada.

De asemenena, noul tarif pentru furnizarea energiei la consumatorii casnici de la 1 iulie 2008 va fi de 0,3125 lei/kWh (aferent tarifului monom cu rezervare), mai mare cu 4,4% fata de pretul curent (populatie), iar cresterea medie este de 5,31% pentru celelalte tipuri de consumatori.

Asociatiile profesionale si patronatele, dar si analistii apreciaza ca deciziei ANRE ii vor urma scumpiri in lant. Potrivit reprezentantilor Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CNIMMPR) si ai Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR), scumpirea gazelor naturale si a energiei electrice va conduce la amplificarea nejustificata a preturilor si va reduce competitivitatea produselor romanesti pe pietele externe.

De asemenea, reprezentanti ai industriei alimentare spun ca pretul produselor creste, de regula, cu jumatate din scumpirea anuntata.