Social 12 Iunie 2008 15:56
Aproximativ 215.000 de absolventi de gimnaziu vor incepe maine completarea fiselor de inscriere la liceu, necesare pentru repartizarea computerizata, fiind rezervate 239.000 de locuri pentru admiterea in clasa a IX-a, locuri alocate si pentru liceu, si pentru scoli de arte si meserii (SAM), informeaza NewsIn.

Teoretic, toti elevii care termina anul acesta gimnaziul au un loc la liceu sau la SAM-uri. Pentru a fi admisi, completarea optiunilor in fisa de inscriere primita de la scoala este etapa esentiala pentru o repartizare in acord cu asteptarile fiecaruia.

Parintii si copiii trebuie sa faca optiuni realiste, alegand licee sau SAM-uri la care media de admitere din anul precedent a fost cu cel mult un punct mai mare decat media de admitere a copilului care candideaza anul acesta.

"Profesorii nu trebuie sa influenteze in nici un fel parintii si elevii in completarea optiunilor, dar ii consiliaza, prezentandu-le toate informatiile necesare, inclusiv riscurile completarii unui numar insuficient de optiuni sau ale alegerii unor optiuni nerealiste", atentioneaza ministerul Educatiei.

Elevul, impreuna cu dirigintele si parintii, trebuie sa verifice corectitudinea datelor personale inscrise pe fisa: numele, media claselor V-VIII si media tezelor cu subiect unic. Eventualele erori trebuie anuntate imediat conducerii scolii si remediate.

Pe fisele care trebuie depuse pana cel tarziu in 20 iunie se completeaza optiunile, in ordinea preferintelor si aptitudinilor elevilor. Pentru a-si spori sansele de reusita, elevii trebuie sa completeze un numar cat mai mare de optiuni. Mai mult, ei trebuie sa tina cont de numarul de locuri disponibile si de ultima medie cu care s-a intrat, in anii precedenti, la liceele unde vor sa candideze.

Prima repartizare computerizata in invatamantul liceal si profesional, de stat, a absolventilor clasei a VIII-a va avea loc pe 27 iunie. In ziua urmatoare, unitatile de invatamant gimnazial vor afisa listele cu repartizarea absolventilor proveniti din scolile respective si lista cu locurile neocupate in liceele si scolile profesionale de stat.

Pe 29 iunie, liceele si SAM-urile vor afisa lista candidatilor repartizati in acea unitate. O a doua etapa a repartizarii computerizate este programata in 12 iulie si se adreseaza candidatilor care au participat si au ramas nerepartizati dupa prima etapa sau nu au participat, din diferite motive, la prima etapa de admitere.

In intervalul 1-10 septembrie, va avea loc o ultima repartizare a absolventilor clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizati in etapele precedente, care nu s-au inscris in perioada prevazuta de metodologie sau care si-au incheiat situatia scolara ulterior etapelor anterioare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.