Social 10 Mai 2008 00:27
Aproape 2000 de romani se afla pe listele de asteptare pentru transplant de organe, in timp ce numarul donatorilor, chiar daca in ultimii ani a crescut, ramane insuficient. In cursul anului trecut, 350 de persoane au fost adaugate listelor de asteptare pentru transplant de rinichi, 187 pentru ficat, 30 pentru inima, 6 pentru plamani sau 42 pentru pancreas. "De la inceputul acestui an am avut deja 16 donatori cadavru de la care am prelevat 4-5 inimi, 14-15 ficati si toti rinichii. Asadar, vieti salvate", ne-a declarat dr. Victor Zota, seful Agentiei Nationale pentru Transplant, cu ocazia celei de-a patra editii a Zilei Nationale a Transplantului in Romania, organizata de Romtransplant si Fundatia pentru Transplant.
Maduva de import
Referindu-se la introducerea acordului prezumat, Zota a tinut sa precizeze ca, si in varianta propusa - care se afla in analiza Comisiei Juridice a Senatului - se va tine cont de opinia familiei celui decedat, devenit posibil donator. "Romania are cel mai complicat sistem de transplant din Europa: informat, explicit si scris. Adica, peste trauma provocata familiei de decesul celui apropiat, ea trebuie intrebata daca accepta donarea de organe, apoi i se prezinta o fisa pe care trebuie sa bifeze ce anume organe accepta sa doneze si apoi semneaza, insa nu inainte de a-si completa numele, seria de buletin, adresa etc. Este extrem de traumatizant. Anul trecut, din 70 de familii intervievate in legatura cu posibila donare de organe din partea rudei decedate, 34 au refuzat. Acordul informat, dar nu si explicit si scris mai functioneaza doar in Germania si Slovenia", a mai spus Zota. Acesta considera ca introducerea acordului prezumat ar creste cu 20% numarul donatorilor cadavru.

In ceea ce priveste inexistenta in Romania a Registrului Donatorilor de Maduva (recoltarea se poate face numai de la donatori vii), Zota a declarat ca acesta constituie de fapt o institutie in sine, cu angajati si baza de date cu persoane apte si disponibile sa doneze. Romania abia de a reusit pana acum sa adune, la nivel national, circa 300 de donatori voluntari de maduva, numar insuficient pentru a pune bazele Registrului - ca institutie - si, de asemenea, insuficient pentru o afiliere europeana. "Registrele europene nu au milioane de donatori, ci cateva sute de mii, iar orice bolnav din Romania poate sa caute o mostra compatibila in aceste registre. Numai ca, in acest caz, transplantul se face in tara in care se gaseste mostra compatibila, la preturile de acolo. Adica 150.000 de euro pentru Europa sau 250.000 de dolari pentru America. In Romania, un transplant de maduva costa 40.000 de euro, asa ca avem tot interesul ca, pentru bolnavii nostri, sa gasim donatori compatibili in tara", a spus Zota.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.