Edilul-sef al sectorului 2, Neculai Ontanu, a aprobat proiectul „ctitoririi“ a doua ghene de gunoi al caror pret de constructie este de 1.851 de euro pe metrul patrat, fara a pune la socoteala cheltuielile aferente intocmirii documentatiei de fezabilitate.

Aceeasi primarie stabilea in 2006 faptul ca pentru intretinerea vreme de un an a unui copil din chiar centrele de plasament in care au fost construite cele doua ghene de gunoi sunt suficienti 887 de euro. Suma reprezinta mai putin de jumatate din costul unui metru patrat de ghena.

Primaria sectorului 2 are in administrare doua centre de ingrijire si gazduire minori, Centrul de Ingrijire si Gazduire „Colt Alb“ si Centrul „Neghinita“. Cele doua institutii au, fara doar si poate, o serie lunga de investitii care ar fi de dorit. Primaria condusa de Neculai Ontanu a reusit sa identifice o singura urgenta a celor doua case de copii: lipsa unor spatii adecvate de colectare a gunoiului. Astfel, au aparut un studiu de fezabilitate, un raport de specialitate, o nota de specialitate si o expunere de motive pentru fiecare din cele doua centre.

Smecheria, ascunsa in spatele unor vorbe frumoase

Conform acestor acte, „noua abordare a politicilor sociale in domeniul asistentei sociale si protectiei copilului constituie un pas important in proiectul complex de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, deziderat fundamental pe criteriile politice de la Copenhaga, privind respectarea drepturilor omului si in mod particular in ceea ce priveste drepturile copilului. (...) Luand in considerare aceste aspecte, s-a constatat ca Centrul de Ingrijire si Gazduire „Neghinita“ si Centrul de Ingrijire si Gazduire „Colt Alb“ (...), care gazduiesc copii cu disponibilitati de vaz si de auz, nu dispun de spatii amenajate pentru depozitarea resturilor menajere.“

Primaria lui Ontanu nu a asistat nepasatoare la drama inexistentei unor ghene de gunoi neconforme „proiectului complex de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana“ si a aprobat studiile de fezabilitate pentru amenajarea ghenelor de gunoi la cele doua centre de ingrijire a copiilor. Valoarea totala a investitiei „este de 80.000 RON si va fi finantat integral de la bugetul Consiliului Local al Sectorului 2“. Conform studiului de fezabilitate, „dimensiunile spatiului amenajat sunt de 4,0 x 1,5 x 1,8 m, prevazut cu trei usi metalice cu incuietori in vederea limitarii accesului copiilor“. Cum din documentul amintit nu reiese cu exactitate care dintre cele trei cifre de mai sus reprezinta latimea si, respectiv, lungimea ghenei de gunoi, am trimis o echipa la cele doua centre. In ambele locatii raspunsul primit de fotoreporterul „Gardianul“ a fost acelasi: „ghenele nu pot fi fotografiate fara acordul prealabil al biroului de presa al primariei de sector“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.