Senatul a decis, cu 45 de voturi pentru, doua voturi impotriva si sase abtineri, sa adopte textul ordonantei Guvernului de modificare a Legii privind publicitatea si sponsorizarea pentru produsele din tutun.

Ordonanta Guvernului prevede interzicerea publicitatii produselor din tutun in presa scrisa si in orice alte publicatii si materiale tiparite, cu exceptia anunturilor prevazute expres de lege, in salile de spectacol, in cinematografe, pe panouri publicitare, pe copertine cu exceptia celor instalate in raioane exclusiv dedicate comercializarii producelor din tutun.

De asemenea, este interzisa publicitatea produselor de tutun prin folosirea marcilor acestora pe alte produse decat cele de tutun sau pe servicii care nu au legatura cu comertul cu produse de tutun, cu exceptia produselor necesare fumatului, precum brichete, scrumiere ori chibrituri.

Prin ordonanta, se interzice publicitatea si prin vanzarea sau oferirea gratuita de produse alimentare sau jucarii fabricate cu intentia evidenta de a da produsului ori ambalajului sau asemanarea cu un produs din tutun. In plus, este interzisa publicitatea la produsele de tutun prin crearea, comercializarea sau oferirea gratuita de jocuri sau jucarii care promoveaza fumatul, precum si prin folosirea marcilor sau a unor mesaje care promoveaza fumatul, inscriptionate pe partea exterioara a oricarui mijloc de transport, precum si pe partea interioara si exterioara in cazul mijloacelor de transport in comun.

Incalcarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 10.000 lei la 50.000 de lei.